Noordlaren hoopt dinsdagochtend op marathon

"Mijn hoop is gevestigd op dinsdagmorgen." Dat zegt voorzitter Jan Geert Veldman van ijsvereniging De Hondsrug in Noordlaren over de eerste marathon op natuurijs deze winter.
"Het gaat tussen Haaksbergen en Noordlaren. Ik heb begrepen dat Haaksbergen ook goede papieren heeft, maar ik heb er verder nog niks van gehoord", zegt Veldman tegen RTV Noord.

De ijsvereniging in Haaksbergen heeft inmiddels laten weten dat dat ze goede hoop heeft dat de eerste marathon daar morgen al kan worden verreden. Het ijs is daar bijna drie centimeter dik, laat de club weten aan RTV Oost.

Oftewel: de strijd om de eerste marathon is in alle hevigheid losgebarsten.

Nieuw-Buinen
Naast Noordlaren en Haaksbergen wil ook Nieuw-Buinen om de eerste zijn, maar volgens Monique Wessels van de ijsbaan in Nieuw-Buinen ligt de vereiste drie centimeter aan ijs er op dit moment nog niet. "We zijn gisteravond om 22.00 uur begonnen met sproeien en je merkt dat het ijs snel aanzet."

Vorst genoeg?
De voorzitter van de ijsclub in Noordlaren heeft vanmiddag gesproken met weerman Piet Paulusma. "Die zegt dat de temperaturen morgen echt boven 0 komen, dus dat klinkt niet goed. Kijk, het moet wel kunnen, anders moeten we het niet doen. Dan blijven we de komende dagen gewoon open voor de liefhebbers."

Ook RTV Drenthe-weerman Roland van der Zwaag betwijfelt of het komende nacht hard genoeg gaat vriezen voor een marathon. "Maar ik ben weerman, geen ijsmeester."

Toppers
Vindt Veldman het niet jammer dat de toppers onder de marathonschaatsers allemaal op weg zijn naar de Weissensee voor de Alternatieve Elfstedentocht? "Ja, dat is inderdaad jammer, maar het is hun eigen keuze. In 2012 hebben we het ook gedaan zonder de toppers en toen was het ook gezellig."

'Stervensdruk'
De ijsbaan in Noordlaren is vanochtend om elf uur opengegaan. "Het is nu stervensdruk, dus ik raad mensen aan niet meer te komen", zegt Veldman. "Het ijs is nu ook wat zachter aan het worden. Ik denk dat we om drie uur dicht gaan en dan moeten we de baan prepareren voor de nacht."

Morgenochtend om tien uur gaat de ijsbaan in Noordlaren weer open.

Veenoord niet in de race
Veenoord doet niet mee in de strijd om de eerste marathon. Ondanks dat de ijsvereniging zeventien keer de marathon hield, lukt het de laatste jaren niet om als eerste genoeg ijs te hebben. "Het vriest niet hard genoeg. Het blijft prut", zegt penningmeester Jan Baarslag van IJsvereniging Nieuw-Amsterdam/Veenoord. 

De oorzaak: de sintelondergrond van de baan in Veenoord. "De andere verenigingen hebben een asfaltbaan die ze onder laten lopen, die bevriest veel sneller. Bij ons moet eerst de zandgrond hard bevroren zijn." Die is nu nog niet hard genoeg, zegt Baarslag. De vereniging gaat dan ook niet sproeien komende nacht.

Baarslag heeft de hoop gevestigd op de renovatie van het sportpark. Over het geld dat de gemeente Emmen daarvoor beschikbaar stelt, komt in maart duidelijkheid.
Deel dit artikel: