Ruimer kinderpardon komt voor Armeens gezin Davayan te laat

Een ruimer kinderpardon lijkt in het verschiet te liggen, nu ook regeringspartij CDA zich ervoor heeft uitgesproken. In de coalitie is alleen de VVD nu tegen. Kunnen de 250 minderjarige asielzoekers in Emmen nu gerust slapen?
CDA en D66 willen eerst met een plan komen en dus is een snelle oplossing zeker niet in zicht. Daarmee vervliegt de hoop voor het Armeense gezin Davayan uit Emmen.
Sinds 2010 hebben ze in Nederland gewoond. Het gezin vluchtte uit Armenië toen een aantal familieleden werd vermoord. Moeder Davayan, die zwanger was, werd mishandeld en seksueel misbruikt. Ze verloor haar baby. Haar zoon Robert was toen vier jaar oud. Hij zag alles. Ook hij werd mishandeld en met sigaretten bewerkt. Dat is hun verhaal.

Zware trauma's

Zwaar getraumatiseerd komt het gezin in Nederland, waar het nu al bijna negen jaar in verschillende asielzoekerscentra woont. De laatste jaren zitten ze op de gezinslocatie in Emmen. De nu 13-jarige Robert lijdt aan een posttraumatische stress-stoornis, PTSS.
"Hij is angstig, depressief en agressief", vertelt Tiddo Mendelts. De oud-voorzitter van het CDA in Emmen heeft zich de afgelopen jaren over het gezin ontfermd.
"Ik durf 's nachts niet te slapen", vertelt Robert Davayan."Ik ben bang dat de politie komt om ons ineens uit te zetten." Zijn moeder: "Daarom slaapt hij overdag en is hij 's nachts op zijn hoede."

Meer Armeense gezinnen worden uitgezet

Vandaag wacht ook een ander Armeens gezin uit Emmen op uitzetting. De drie kinderen daarvan zijn allemaal in Nederland geboren. Het gaat om Jemma, Vrej en Shushan. Ook de 8-jarige Shushan lijdt aan PTSS. De uitzetting van deze kinderen leidt nu tot protest door drie regeringspartijen, zo valt te lezen in het Dagblad van het Noorden.

'Robert is me altijd bijgebleven'

Nu komt er ook aandacht voor het gezin Davayan. Wat maakt de situatie van deze gezinnen, en met name de uitzetting van de 13-jarige Robert, anders dan de andere gezinnen die op uitzetting wachten?
Oud-sectorleider van de school op het azc in Emmen, Maja Zuiderveld, geeft er antwoord op. "Ik heb zelden zo'n getraumatiseerd kind gezien. In mijn schoolloopbaan is dit het kind waar ik me het meest zorgen over heb gemaakt. Gedwongen uitzetting is funest voor Robert. Hij gaat zichzelf of anderen iets aandoen, vrees ik. De hulp die hij nodig heeft, zal hij daar niet krijgen."
Psychologische rapporten wijzen inderdaad uit dat Robert zwaar getraumatiseerd is. Hulp is er alleen niet voor Robert. "Want omdat ze al lang op uitzetting wachten, wordt er geen behandeltraject gestart", legt Zuiderveld uit.

Beroep op discretionaire bevoegdheid staatssecretaris

Tiddo Mendelts heeft tevergeefs een beroep gedaan op staatssecretaris om zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken het gezin in Nederland te laten blijven. Schriftelijk laat Harbers weten dat hij geen 'bijzondere individuele omstandigheden' ziet. Hij verleent geen verblijfsvergunning.
Robert ziet de aanstaande uitzetting met angst en beven tegemoet. "Ik ben zo bang dat dat mijn dood betekent."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.