'Gebruik zonnepanelen langs de A37 ook als geluidswal'

Als er langs de A37 zonnepanelen moeten komen, maak er bij Hoogeveen dan meteen een geluidswal van waar je die panelen op kan leggen. Dat idee kwam gisteren op een informatieavond over de zonneroute.
Bij Rijkswaterstaat vinden ze dat best een goed idee, maar dat kunnen ze niet hardop zeggen.
Rijkswaterstaat onderzoekt samen met de provincie en gemeenten de haalbaarheid van zonnepanelen langs de hele A37, van de Duitse grens tot aan Hoogeveen. Dat willen ze samen doen met inwoners van het gebied en omwonenden van de A37.

Unieke kans

De zonneroute biedt een unieke kans op een combinatie van een zonnewal en een geluidswal. "Zo sla je twee vliegen in één klap", zegt Wijnhout Punt van de werkgroep Geluidsoverlast A37-A28. Hoogeveen-Zuid heeft steeds meer geluidsoverlast van het verkeer op de A37.
"De wind staat vaak precies in de richting van de woonwijken. Als de E233 van de grens tot aan Cloppenburg straks omgebouwd is tot snelweg, zal het vrachtverkeer verdrievoudigen, zo is de verwachting." Ook de bewoners van de Molukse wijk hebben veel verkeerslawaai, maar dan van de A28.

Zonnewal zo hoog mogelijk

Projectmanager Zonneroute A37 Okke van Brandwijk van Rijkswaterstaat neemt het woord geluidswal bewust niet in de mond. Waarschijnlijk is Rijkswaterstaat bang dat er dan meer van dit soort vragen komen. "Maar dit idee gaan we zeker meenemen in de plannenmakerij. Als de inwoners het bij de gemeente voor elkaar kunnen krijgen dat de zonnewal zo hoog mogelijk mag worden..."
Van Brandwijk maakt zijn zin niet af, maar een goed verstaander weet wat hij bedoelt. Wijnhout Punt en zijn medestanders van de werkgroep Geluidsoverlast in ieder geval wel. Nog één poging richting de projectmanager van Rijkswaterstaat: 'U vindt het stiekem best een goed idee?' Van Brandwijk lacht veelzeggend.
Bekijk hier drie ideeën die Rijkswaterstaat liet maken ter inspiratie voor een zonneroute langs de A37.

Meer plannen

Op de bijeenkomst kwam ook een idee voorbij om de zonnepanelen transparant te maken. Op die manier hebben ze niet het effect van een muur, al is de opbrengst dan ook lager. Want: hoe transparanter, hoe minder zonnecellen in het paneel zitten.
Een ander idee: ga met de opgewekte stroom waterstof produceren, waar auto’s op kunnen rijden en huizen mee verwarmd kunnen worden.
Inwoners van buiten Hoogeveen brachten naar voren dat in het buitengebied de panelen eigenlijk niet zichtbaar moeten zijn. Zorg ervoor dat je ze inpast in het landschap, in combinatie met groen, zo luidt hun advies. Volgens Rijkswaterstaat is dat een absolute voorwaarde.

Nog drie bijeenkomsten

De komende twee weken organiseren Rijkswaterstaat en de provincie nog drie bijeenkomsten om ideeën op te halen: 28 januari bij Van der Valk in Nieuw-Amsterdam, 31 januari in Cornelis in Dalen en 4 februari in Nieuwlande. De bijeenkomsten beginnen steeds om 19.30 uur.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.