Coevorden krijgt na 180 jaar weer één protestantse gemeente

220104_singelkerk
Een raamdetail van de Singelkerk in Coevorden © Singelkerk
De gereformeerde en hervormde kerkgemeenschap in Coevorden gaan samen verder als protestantse gemeente. Op zondag 6 februari zal de fusie van beide kerkgemeenschappen worden bekrachtigd tijdens een feestelijke kerkdienst in de Coevorder Singelkerk.
Met de samenvoeging van beide kerkgemeenschappen wordt de afsplitsing van 180 jaar geleden weer ongedaan gemaakt. Toen scheidde de gereformeerde geloofsgemeenschap in Coevorden zich af van de hervormde, omdat gereformeerde gemeenteleden op diverse punten een verschil van inzicht hadden met de hervormde kerkleden. Samen behoorden tot die afsplitsing tot een protestantse stroming.

Emotionele onderwerpen

Eind vorige eeuw kwamen beide kerkgemeenschappen toch weer dichter bij elkaar en werden onder meer gezamenlijke activiteiten georganiseerd. Toen werd ook al gekeken naar een toekomstige fusie, maar voordat dit een serieus karakter kreeg, gingen er een aantal jaren voorbij. "De gesprekken roerden soms emotionele onderwerpen aan en dat zorgde dat fuseren een gevoelig proces was", laten beide gemeenten in een persbericht weten.
Een van de grootste obstakels in de uiteindelijke fusie was de keuze voor één kerkgebouw, omdat het gebruik van twee kerken financieel niet verantwoord was. Toch is daar een knoop in doorgehakt en werd gekozen voor de huidige gereformeerde kerk - Singelkerk - aan de Van Heutzsingel als toekomstig onderkomen. De hervormde kerk in het Coevorder centrum wordt daarmee afgestoten, al wordt nog met de gemeente gezocht naar een nieuwe bestemming voor het gebouw.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl