NAM legt oliewinning in Schoonebeek tijdelijk stil

Oliewinning NAM Schoonebeek
Oliepompen van de NAM in Schoonebeek © RTV Drenthe/Serge Vinkenvleugel
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft de oliewinning in Schoonebeek tijdelijk stopgezet. In het afvalwater dat na de productie overblijft is een teveel aan de chemische stof tolueen ontdekt. De NAM verwacht het probleem eind januari verholpen te hebben.
Eind december werd de productie van aardolie gestopt. "Tijdens metingen zijn kleine overschrijdingen geconstateerd in het gehalte aan tolueen in het productiewater", stelt de NAM. "Hoewel deze overschrijding bij deze hoeveelheden ongevaarlijk is, hecht de NAM er sterk aan om strikt binnen de haar verleende vergunningen te werken."

Eind januari

Tolueen is in hoge concentraties schadelijk voor de gezondheid. De NAM verwacht het tolueen-gehalte terug te kunnen brengen door 'kleine technische aanpassingen' te doen. Naar verwachting wordt de olieproductie eind deze maand weer opgestart. Dan zal ook het afvalwater weer van Schoonebeek naar Twente gepompt worden, om daar in lege gasvelden opgeslagen te worden.
Ondertussen wordt er in Schoonebeek een coating aangebracht aan een watertank. "Deze tank is nodig om een optimale scheiding tussen olie en productiewater te verkrijgen", aldus de NAM.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl