Celstraf dreigt voor inbreker die toesloeg in Zuidlaren

Inbreker, inbreken, dief
De inbreker sloeg onder andere toe in Zuidlaren © Pixabay/FBHK
Voor onder andere een woninginbraak in Zuidlaren hoorde een 27-jarige man uit Foxhol vandaag 3,5 jaar celstraf tegen zich eisen, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de man zich acht keer schuldig gemaakt aan heling, pleegde hij vier woninginbraken, en ondernam hij één poging daartoe.
Daarnaast wordt hem wapenbezit en bezit van een halve kilo softdrugs verweten.
Een deel van uit inbraken afkomstige goederen, gepleegd vanaf zomer 2019 tot eind mei 2021, troffen agenten bij de man thuis aan. Daar stonden ook twee gestolen jachtgeweren met bijbehorende munitie. Ruim 500 gram henneptoppen hingen aan een lijntje te drogen in de woonkamer. Ook lag er een blok hasj op zijn tafel.

Puinhoop in woningen

De man verklaarde opvallend weinig op zitting. Hij had geen actieve herinneringen aan de - veelal in puinhoop achtergelaten - woningen. Anderen zouden hebben ingebroken. Hij had naar eigen zeggen bij één inbraak op de uitkijk gestaan. Maar hij weigerde op zitting namen te noemen. De 'anderen', waarover de man repte, hadden destijds een sleutel van zijn huis. Zodoende zouden de spullen bij hem thuis zijn neergezet. De man herinnerde zich verder weinig van de spullen, zei hij.
Hij werd gesnapt op beveiligingscamera's bij één van de vele inbraken. Daarbij werd de man door verbalisanten herkend als 'een oude bekende'. Ook werd zijn DNA aangetroffen op een tak en een koordje nabij een woning waar was ingebroken. De man is vaker veroordeeld geweest voor onder meer inbraken, diefstal en voor een straatroof.

Dierbare bezittingen overledenen

De woninginbraken vonden onder meer plaats in Zuidlaren, Sappemeer, Hoogezand, Foxhol en Westerlee. De buit bestond onder meer uit geld, tv's, sieraden, laptops, autosleutels en tafelzilver. Slachtoffers raakten bij de inbraken ook dierbare zaken kwijt van overleden familieleden.
Bij de poging tot inbraak werd een vrouw middenin de nacht gewekt door het schijnsel van een zaklamp en een opengaande deur. Toen de vrouw het op een schreeuwen zette, deed de persoon snel de deur weer dicht en verdween. De persoon zou volgens het slachtoffer lijken op de verdachte.

"Ga werken, zoek een baan"

Zijn advocaat stelde dat zijn cliënt heeft geleerd van zijn fouten. "Hij staat nu anders in de wedstrijd dan in het verleden." Hij pleitte voor een lagere straf.
Een van de slachtoffers zei tijdens de zitting tegen de verdachte: "Zoek een baan. Ga werken. Doe iets goeds. Het lijkt me vreselijk om achterom te moeten kijken. Om wat je hebt gedaan."
Uitspraak is over twee weken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl