Kinderboekenschrijver Pieter Koolwijk benoemd tot ereburger van Emmen

Pieter Koolwijk
Pieter Koolwijk ereburger van Emmen, rechts burgemeester Eric van Oosterhout © Zenit Fotografie
Een schrijver heeft normaal geen last van een gebrek aan woorden. Maar kinderboekenschrijver en Gouden Griffel-winnaar Pieter Koolwijk zat even zonder. Vanavond werd bekend dat hij is benoemd tot ereburger van de gemeente Emmen.
Uit de handen van burgemeester Eric van Oosterhout ontving hij de erepenning in een vooraf opgenomen nieuwjaarsfilm. Het nieuws werd aan de schrijver bekend gemaakt door een projectie van zijn naam op de toren van de Grote Kerk.
Een totaal verbouwereerde Koolwijk was er helemaal stil van. "Die krijgt een mooi plekje naast de Griffel", glimlacht hij bij het ontvangen van de erepenning.

Champions League

"Je hebt dit jaar de Griffel gewonnen en je behoort nu tot de Champions League van de jeugdliteratuur", aldus een lovende Van Oosterhout. "Daarnaast ben je een voorbeeld voor veel kinderen om te lezen en te schrijven." Zanger Daniël Lohues, schaatser Kjeld Nuis, bibliotheekdirecteur Marchien Brons en de afgelopen jaar overleden wethouder Jan Kuper gingen Koolwijk voor.
Pieter Koolwijk ereburger
De winnaar van de Gouden Griffel vernam tijdens de opnames van de nieuwjaarsfilm het nieuws © Gemeente Emmen

Emmenaar van het Jaar

De uitreiking werd bekend gemaakt tijdens een vooraf opgenomen nieuwjaarsfilm. De opnames dienen als alternatief voor de gebruikelijke nieuwjaarsreceptie die vanwege corona niet doorgaat.
Tijdens de uitzending werd ook de Emmenaar van het Jaar bekend gemaakt. Het publiek koos voor zangeres en streektaalambassadeur Annemiek Drenth. Koolwijk en sociaal-maatschappelijke duizendpoot Ali Zingstra waren de andere genomineerden.

Culturele Prijs

Illustrator Mayon Middeljans kreeg de Culturele Prijs uitgereikt, die bestond uit een kunstwerk en een cheque van 1000 euro. De twee andere kanshebbers waren muzikant Rowdy Prins en schrijver/dichter Eva Broekmann.
Annemiek Drenth
Annemiek Drenth werd Emmenaar van het Jaar © RTV Drenthe/Loes van der Laan

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl