Rechter: Cao geldt nog steeds bij Jumbo

Jumbo moet zich nog altijd houden aan de cao voor distributiemedewerkers die eind april 2017 afliep. Dat heeft de rechter in Den Bosch bepaald, in een zaak die door vakbonden CNV en FNV was aangespannen tegen de supermarktketen.
Het bedrijf is niet schuldig aan stakingsbreken. Een uitzendbureau dat daar personeel voor leverde, moet wel een boete betalen.


Jumbo trof in mei 2017 een eigen regeling voor arbeidsvoorwaarden met het personeel, nadat onderhandelingen met de bonden over een nieuwe cao waren stukgelopen. De cao was echter nooit opgezegd en in de overeenkomst stond niet beschreven wat er zou gebeuren na het einde van de looptijd. Volgens de wet wordt een cao namelijk telkens met dezelfde periode verlengd tenzij die wordt opgezegd.

Uitzendkrachten 
Tijdens een staking in april 2017 zette Jumbo acht uitzendkrachten in op een afdeling die was stilgelegd. Volgens de supermarktketen gebeurde dat 'in alle hectiek'. De rechter oordeelde dat niet de supermarktketen verantwoordelijk is voor het breken van de staking maar de leverancier van de arbeidskrachten.

Uitzendbureau Otto Workforce moet daarom een schadevergoeding betalen aan de vakbonden, maar de hoogte daarvan moet in een andere procedure worden bepaald. De vakbonden claimden 500.000 euro vanwege onder meer reputatieschade en gemaakte kosten.

Reacties
FNV spreekt in een reactie over gerechtigheid voor het personeel van de distributiecentra, waaronder die in Beilen. De bonden hopen dat Jumbo weer in gesprek wil over een nieuwe cao. 

Jumbo laat in een persverklaring weten zich te zullen houden aan de uitspraak van de rechter. Het komt er concreet op neer dat Jumbo onder andere een prikbord beschikbaar stelt aan de vakbond, de vakbond een ruimte aanbiedt om in te vergaderen, en medewerkers betaald vrijaf geeft om vakbondsvergaderingen bij te kunnen wonen. Daarnaast zal Jumbo de cao alsnog rechtsgeldig opzeggen, waardoor deze per 1 april 2019 ook officieel is beëindigd.
Meer over dit onderwerp:
Cao economie Jumbo Beilen distributiecentrum
Deel dit artikel: