Leerlingen weer naar school: 'Yes, we zijn weer open!'

Leerlingen van groep 8 hebben tijdens de kerstvakantie statiegeldflessen ingezameld
Leerlingen van groep 8 hebben tijdens de kerstvakantie statiegeldflessen ingezameld © RTV Drenthe / Vera Beuke
Drie weken waren basisschoolkinderen vrij. Twee weken lang hadden ze kerstvakantie, met een extra week vanwege de lockdown. Maar na een extra lange kerstvakantie mogen basisschoolleerlingen vandaag weer naar school. Op basisschool Valkenhorst in Assen worden leerlingen 's ochtends opgetrommeld door de schoolbel. "Goedemorgen allemaal, leuk dat jullie er weer zijn!", roept meester Stefan Tissingh van groep 8.
De oudste groep basisscholieren van Valkenhorst begint de eerste schooldag van het nieuwe jaar op een speciale manier. Zij hebben honderden flessen ingezameld om hun musical mogelijk te maken. "We proberen zo veel mogelijk geld op te halen voor kleren en het decor", zegt Shanaily.
Zij is tijdens de vakantie met een vriendinnetje langs de deuren gegaan. "Van sommige mensen kregen we drie zakken vol met flessen omdat ze al van de actie wisten en al voor ons aan het sparen waren. Bij andere mensen kregen we te horen dat ze nu gaan sparen en dat we volgende week langs kunnen komen om de flessen op te halen."

'Geweldig!'

Tissingh wist niet wat hij zag, toen alle flessen waren ingezameld. "Het is geweldig! We moeten het nog uit gaan zoeken. Dus het werk en het inleveren komt nog, maar ons doel van tweehonderd euro gaat op deze manier wel lukken."
We konden zo schakelen naar online lesgeven, maar we zijn toch wel heel blij dat de leerlingen gewoon weer op school komen.
Esther Boelens - Directeur
Vorige week werd bekend dat de scholen vandaag weer open mogen. Volgens directeur Esther Boelens was dat een grote opluchting: "Yes, we zijn weer open!", laat ze meteen enthousiast weten. "We hadden in principe alles klaarstaan, dus we konden zo schakelen naar online lesgeven. Maar we zijn toch wel heel blij dat de leerlingen gewoon weer op school komen en de leerkrachten weer in de klas les kunnen geven."
Handen wassen, looproutes in school, gespreide pauzetijden en het dragen van mondkapjes; het zijn enkele regels waar de kinderen en de leerkrachten zich aan moeten houden. En natuurlijk ventileren. In de pauzes gaan de ramen en deuren open, maar de school heeft ook een ventilatiesysteem. "We houden het systeem goed in de gaten. De leerkrachten noteren de waardes. Als we twijfelen, schakelen we gewoon het installatiebedrijf in en dat komt dan een check doen."

Vakken gemist

Elin uit groep 7 vertelt dat ze in de vakantie heel veel met haar zusje heeft gespeeld. Ook ging ze veel naar buiten om te spelen. Haar vriendinnen heeft ze niet eens heel erg gemist, maar toch is ze blij dat ze weer op school is vandaag.
Ook Daan is blij om weer op school te zijn. "Ik vind de vakken op school altijd erg leuk, vooral rekenen", vertelt hij. En Daan heeft geluk, want rekenen staat vandaag op het programma.
Boelens hoopt dat iedereen de komende maanden gewoon op school kan zijn. "Het zou het beste zijn voor de leerlingen en mijn collega's, maar we kunnen niet in de toekomst kijken. We gaan ermee om zoals de maatregelen op dat moment zijn."
Leerlingen weer naar school: 'Yes, we zijn weer open!'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl