We verbouwen minder wintergroenten: hoe populair is een oer-Hollands stamppotje nog?

Typische winterkost, zoals stamppot boerenkool of zuurkool lijkt minder populair te worden. In ons land worden steeds minder wintergroenten verbouwd.
Even een paar cijfers van het CBS op een rijtje: vorig jaar werd 14.400 hectare landbouwgrond gebruikt om wintergroenten, zoals winterpeen, spruitjes, of prei te verbouwen. Dat is een afname van 765 hectare ten opzichte van een jaar eerder; een daling van 5 procent dus. Alleen spruitjes lijken aan populariteit te winnen, maar die exporteren we dan vooral.

Drentse teelt 
Hoe zit dat in Drenthe? In onze provincie wordt er sowieso weinig winterkost verbouwd, blijkt uit de CBS-cijfers. Eén bedrijf verbouwt hier boerenkool. En ook is er maar één bedrijf dat winterpeen verbouwt. Je kunt de cijfers bekijken in het kaartje hieronder.


Stelling
Loop jij tijdens dit winterse weer nog warm voor een traditioneel stamppotje, of zet je liever iets anders op tafel? Het is de vraag van de dag in ons radioprogramma Anouk door de Morgen. En het lijkt erop dat we nog helemaal niet klaar zijn met de oer-Hollandse stamppotten.

"Gisteren nog boerenkool stamppot gegeten, lekker met rookworst en speklapjes erbij", reageert iemand op de Facebookpagina van Radio Drenthe. Hoe zit dat bij jou?


Recept
En loopt het water je inmiddels in de mond? Zet dan vanavond lekker een pan stamppot boerenkool, oftewel moes, op tafel! 

Oma's stamppotje van boerenkool met rundersaucijsjes en jus
Ingrediënten voor 4 personen:
* 1 kilo kruimige aardappelen
* 600 gram verse boerenkool gewassen
* 50 gram gezouten roomboter
* 0,2 dl volle melk
* snufje zout
* scheutje natuurazijn
* 250 gram vluggort
* 8 saucijsjes
* 125 gram bakmargarine
* 2 eetlepels Groninger mosterd
* 2,5 cl water
Afbeelding
(foto: Roos Koole/ANP XTRA)

Bereiding:
* Pluk de boerenkool van de steel. Snijd de boerenkool fijn en kook het in een beetje water met zout in ca. 15 minuten gaar.
* Kook in een ander pannetje de gort in 15 minuten gaar.
* Kook in een derde pan de aardappelen in water met zout en de helft van de roomboter in ca. 15-20 minuten gaar.
* Bak ondertussen de saucijsjes in de bakmargarine goudbruin.
* Haal de saucijsjes uit de koekenpan en roer de mosterd door de margarinejus.
* Laat dit 2-3 minuten sudderen, giet dan het water erbij en roer dit goed door elkaar. Laat dit even zachtjes doorkoken. Leg de saucijsjes terug in de koekenpan met jus.
* Giet de boerenkool en aardappelen af en stamp ze goed door elkaar met de rest van de boter, melk en een scheutje azijn.
* Naar smaak zout toevoegen.
* Giet de gort af en meng deze ook door de stamppot.
* Serveren met de gebakken saucijsjes en de jus.
Bron recept: De Brink/Archief RTV Drenthe
Meer over dit onderwerp:
winterkost winter eten stelling
Deel dit artikel: