Volledige SNN-subsidie voor woningverbetering binnen een dag vergeven

Scheur in de muur
In Drenthe kwamen 123 huishoudens in aanmerking voor de subsidie © RTV Drenthe
De subsidiepot van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) voor het versterken en verduurzamen van huizen in het gaswinningsgebied is binnen een dag leeg. Het subsidieplafond van ruim 220 miljoen euro is bereikt.
In Drenthe zijn er 123 huishoudens die aanspraak konden maken op de subsidie. Daarbij gaat het om 10.000 euro per huishouden. Hoeveel Drenten daadwerkelijk aanspraak hebben gemaakt op die subsidie is niet bekend.

Wie het eerst komt, het eerst maalt

Volgens het SNN was het een ongekende dag met echt een stormloop aan aanvragen. Directeur Marjan Dol: "De aanvragen worden volgens het principe 'wie het eerst komt, het eerst maalt' verwerkt". Volgens haar is het dus een logisch gevolg dat direct bij opening om 09.00 uur zowel online als op fysieke plekken van gemeenten lange wachtrijen ontstonden. "Digitaal wilden 50.000 mensen tegelijk inloggen", vertelt Dol. Bij de tien fysieke loketten kwamen maandag ruim 2600 aanvragen binnen.

'Te klein budget'

Hoeveel digitale aanvragen bij het bereiken van het subsidieplafond waren ingediend, is nog niet bekend. Vanwege de wachttijden zal niet iedereen op tijd geholpen zijn, rond middernacht stond de wachttijd online op ruim honderd minuten. "Een gevolg van een te klein budget", stelt Dol van het SNN. De lange wachtrijen en de procedure zorgden voor veel kritische geluiden op sociale media. Ook worden er Kamervragen gesteld over deze aanpak.
Aanvragers van de subsidie worden binnen dertien weken door SNN geïnformeerd over de afhandeling.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl