'Sporthal De Klabbe is na 50 jaar nog goed genoeg'

Schets van de nieuwe sporthal aan de kant van de Deele
De nieuwe sporthal vanaf De Deele © Jansman Bouw
Twee inwoners van Emmer-Compascuum willen dat de Raad van State de bouw van een nieuwe sporthal en appartementen met winkels tegenhoudt die de gemeente Emmen in Emmer-Compascuum op stapel heeft staan.
De twee willen anoniem blijven. Ze hebben de Raad van State gevraagd het bestemmingsplan Emmer-Compascuum tussen Spindel en Hoofdkanaal WZ te vernietigen. De bestaande sporthal aan de Creel uit 1973 is volgens hen nog goed genoeg. Ze zijn het ook niet eens met de bouw van winkels met daarboven appartementen.
Het tweetal wil wel woningen, maar dan in hofjes. Ze menen dat daar in Emmer-Compascuum meer behoefte aan is dan aan winkels of een nieuwe sporthal. Dinsdag hield de hoogste bestuursrechter in Den Haag een hoorzitting. De twee mannen die tegen zijn verschenen daar niet. Ze namen ook niet deel aan de videoverbinding die de Raad van State had opengezet. De gemeente deed daar wel aan mee.

'Centrum wil je smoel geven'

Een van de woordvoerders van de gemeente zei dat de bestaande sporthal is verouderd en versleten. ''Gebruikers van de bestaande sporthal hebben om een nieuwe hal gevraagd. Ook vanuit het dorp kwam die vraag''. De ondernemersvereniging heeft bij de gemeente aangedrongen op nieuwe winkelruimte. Mocht er geen behoefte zijn aan winkels onder de appartementen zoals de twee dorpsbewoners beweren, dan kunnen de geplande winkels omgezet worden naar woningen.
''Het centrum wil je een smoel geven'', zei een van drie woordvoerders. Emmen hoopt met het uitgraven van de haven en de aanleg van nieuwe ligplaatsen het hele gebied op te tillen. Daar komen dan weer restaurants op af, zegt de gemeente.
De twee dorpsbewoners die alles willen tegenhouden stuurden de Raad van State foto's van leegstaande winkels. Dat is het harde bewijs dat er geen nieuwe bij moeten komen, menen ze. De gemeente zegt de oorzaak van de lege winkels niet te kennen. Die kan door corona zijn gekomen en tijdelijk zijn. De Raad van State beslist binnen zes weken of het bestemmingsplan erdoor komt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl