'Spieker-iek' geheim wapen van Aa en Hunze om de kiezer te bereiken

spiekeriek Arie Fonk
De toekomstige 'spieker-iek' wordt opgetakeld op het Balloërveld © RTV Drenthe / Jeanine Hofsteenge
De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan, maar het is voor de lokale politiek nog een hele klus om de kiezer te bereiken. Door de coronamaatregelen kunnen politici niet zo makkelijk naar de mensen toe, zoals ze dat anders tijdens een verkiezingscampagne zouden doen. In gemeente Aa en Hunze hebben ze daar iets op bedacht.
Een oude eikenboom is het geheime wapen van Aa en Hunze voor de verkiezingen in maart. De dode boom ligt al tien jaar op het Balloërveld en werd vandaag met een kraan uit de natuur getakeld om een nieuwe rol te gaan vervullen. De boom gaat een rondreis maken door de gemeente en inwoners kunnen er een boodschap op achterlaten voor de nieuwe gemeenteraad.
D66-raadslid Arie Fonk: "Deze boom heeft een prachtige structuur. Hij zit vol met kieren en naden. Bij de klaagmuur in Jeruzalem heb je hetzelfde. Daar kun je briefjes in drukken met je wensen en dat kunnen inwoners hiermee straks ook doen."

Nieuw medium

Het idee is gebaseerd op een heel oud gebruik. Vroeger bestond het fenomeen 'spijkerbomen' waaraan bepaalde krachten werden toegedicht. Er werd geloofd dat ze je konden verlossen van kwalen of een wens konden vervullen. Je moest er dan een spijker in slaan en wachten. Als de spijker overgroeid was door de bast, was je genezen. Vaak hadden deze bomen één specialiteit. Zo zou de breukenboom van Yde hebben geholpen tegen liesbreuken.
Deze Balloër eik krijgt in de aanloop naar deze verkiezingen ook een speciale rol en wordt door de gemeente omgedoopt tot 'Spieker-iek'. "Het is eigenlijk een heel oud Nedersaksisch gebruik. We zijn dit soort dingen kwijt, maar we willen dit nu oppakken als nieuw medium tussen de bevolking en ons om het contact goed te krijgen", aldus Fonk.

Zijtak met hamer

De boom wordt op een platform geplaatst en aan de lange zijtak wordt een ketting met een hamer bevestigd. Deze kan gebruikt worden om briefjes met boodschappen voor de politiek aan de boom te spijkeren. Het geheel fungeert op die manier als een soort brievenbus aan de gemeente. Lijsttrekkers proberen om alle schrijvers van de briefjes, die zijn voorzien van een adres, ook antwoord te geven.
Burgemeester Anno Wietze Hiemstra: "Uiteindelijk willen we een heel hoge opkomst hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen en dit is een mooi symbool om te laten zien dat de verkiezingen eraan komen. Inwoners kunnen vragen stellen aan de politiek, waar ook antwoord op komt. Het heeft een historische context, dus al met al is het een leuke ludieke actie."
Bekijk hier de reportage over het geheime wapen van Aa en Hunze:
'Spieker-iek' geheim wapen van Aa en Hunze om kiezer te bereiken

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl