In ruim tien jaar niet zo weinig bedrijven op de fles in Drenthe

Faillissementen
Er gingen in jaren niet zo weinig Drentse bedrijven failliet © ANP/Hollandse Hoogte/Harold Versteeg
Vorig jaar gingen in Drenthe 33 bedrijven failliet. Daarmee is het aantal faillissementen in onze provincie op het laagste punt sinds 2010. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In 2020 gingen nog bijna twee keer zo veel bedrijven failliet: 65. In 2013, het zwaarste jaar sinds 2010, gingen er 244 bedrijven failliet. In de jaren daarna gingen er telkens minder bedrijven onderuit, maar nog altijd aanzienlijk meer dan in het afgelopen jaar.
Landelijk zijn volgens voorlopige CBS-cijfers 1.536 bedrijven failliet verklaard. Dat is het op een na laagste aantal sinds het begin van het bijhouden van de statistiek in 1981.

Coronasteun en mildere rechters

Volgens het CBS kan het relatief kleine aantal faillissementen 'niet los gezien worden' van de coronasteun van de overheid. Daarnaast zijn rechters die moeten oordelen over een faillissementsaanvraag milder in hun oordeel.
Volgens de Raad van de Rechtspraak zijn rechters eerder geneigd de economische gevolgen van corona mee te wegen. Dit leidt er toe dat rechters op dit moment ondernemingen die in de kern gezond zijn, niet snel failliet zullen laten gaan.
In de cijfers zijn bedrijven en instellingen meegenomen. Eenmanszaken vallen buiten de statistieken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl