Nazaat vinder meisje van Yde hoopt dat Tynaarlo graf van zerk voorziet

Graf Willem Emmens, vinder van het Meisje van Yde, wordt binnenkort door de gemeente geruimd.
Links is de grafsteen van de vinder van het Meisje van Yde, Willem Emmens. Rechts is het graf zijn zijn vrouw; Trijntje © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen
Leefbaar Tynaarlo verzoekt het college van B en W in Tynaarlo dringend om de graven van de vinders van het Meisje van Yde te behouden. De partij vindt beide graven van dusdanig historisch belang, dat ze voor de komende generaties bewaard moeten blijven. De kleindochter van vinder Hendrik Barkhof hoopt verder dat de gemeente Tynaarlo het graf van haar opa weer van een zerk voorziet.
De gemeente Tynaarlo wil de graven van de vinders ruimen. In het geval van het graf van Hendrik Barkhof, is de grafzerk al een half jaar verwijderd. De resten van Barkhof liggen er nog wel. Nabestaanden van Hendrik Barkhof en Willem Emmens moeten een bedrag van 2500 euro betalen, als ze de graven weer in eigen beheer willen krijgen.

Geen historisch graf

Reden om het college nog eens achter de broek aan te zitten, is voor Leefbaar Tynaarlo een brief van Hilda Geerts-Kempinga geweest. Zij is de kleindochter van Barkhof en onderhield het graf van haar in 1961 overleden grootvader regelmatig. Als het aan Geerts-Kempinga ligt blijft ze dat onderhoud ook de komende jaren plegen, maar het bedrag van 2500 euro is voor haar simpelweg te veel.
De kleindochter van Barkhof hoopt op coulance vanuit de gemeente Tynaarlo en zou graag zien dat er een monumentje met een passende plaat komt bij het graf. Een eerder verzoek om het grafmonument als 'historisch monument' aan te merken, werd door het college niet gehonoreerd.

Doodschamen

John Franke, fractievoorzitter van Leefbaar Tynaarlo, stoort zich aan het gebrek menselijkheid en historisch besef. "De gemeente vindt dat er in het Drents Museum in Assen al genoeg aandacht aan de vinders wordt besteed", zegt Franke.
Dat vindt hij zelf dus absoluut niet. "Wij moeten ons doodschamen dat de grafsteen van Barkhof is vernietigd. De steen werd nota bene jarenlang onderhouden door een kleinkind. Als je daar dan zo mee omgaat..."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl