Assenaar die oplichter confronteerde moet werkstraf uitvoeren

De Assenaar speelde volgens de rechter voor 'eigen rechter' (Rechten: Pixabay.com)
De Assenaar speelde volgens de rechter voor 'eigen rechter' (Rechten: Pixabay.com)
Een 28-jarige Assenaar is veroordeeld tot 20 uur werkstraf voor openlijke geweldpleging. Dat heeft de rechtbank in Groningen bepaald. De man is vrijgesproken van diefstal met geweld. De uitspraak is hiermee gelijk aan de eis van de officier van justitie.
De Assenaar, die volgens de rechtbank eigen rechter speelde, confronteerde op 8 augustus 2017 de Groningse oplichter van zijn gehandicapte moeder. Zij wilde voordelige treinkaartjes kopen van een adverteerder op Marktplaats.

Geen kaartjes

Nadat de vrouw de 'kaartjes' had betaald, bleek er in de ontvangen envelop geen ticket te bekennen. De kaartjeshandelaar beantwoorde daarna opeens geen telefoontjes meer. De 28-jarige zoon van de vrouw zocht daarop onder een vrouwennaam contact met de oplichter. De treinkaartjeshandelaar hapte toe en een afspraak op het Helperplein in Groningen volgde.
Eenmaal in de stad sprak de Assenaar de oplichter van zijn moeder aan. Dit deed hij met twee anderen. De oplichter wilde wegfietsen, maar kwam ten val doordat hij door de Assenaar werd vastgehouden.

Diefstal onbewezen

Bij de val viel zijn tas en verdween zijn telefoon. De Assenaar ontkende twee weken geleden op zitting de tas te hebben gestolen. Ook de rechtbank vond onvoldoende bewijzen voor diefstal met geweld en sprak de man van dit feit vrij.
Door de val van zijn fiets werd de bril van de oplichter beschadigd. Hij had daarvoor 278 euro gevraagd. Dat bedrag hoeft de Assenaar niet te betalen. "Er zit een groot deel eigen schuld in", zei de rechter.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.