Versoepelingen voor winkels, onderwijs en kappers: 'Afspraken stromen binnen'

School Onderwijs Mondkapje Les Klaslokaal
Leerlingen in een klaslokaal tijdens de coronacrisis © ANP / Vincent Jannink
Iedereen die dat wil kan vanaf komende zaterdag op afspraak weer naar niet-essentiële winkels en naar de kapper of andere contactberoepen. Daarnaast mogen universiteiten, hogescholen en het mbo weer fysiek lesgeven. Ook sportscholen mogen weer open. Naar verluidt blijven de horeca en de cultuursector voorlopig dicht.
Dat meldt de NOS.
Bronnen vanuit Den Haag melden dat het kabinet in grote lijnen overeenstemmingen heeft bereikt over versoepelingen. De huidige lockdown loopt tot en met vrijdag en van veel kanten was er druk om de maatregelen te versoepelen. Daarbij wordt er vaak op gewezen dat het aantal ziekenhuisopnamen lijkt mee te vallen.

'In andere landen veel ziekenhuisopnames'

Minister Kuipers van Volksgezondheid, die voor de eerste keer meedeed aan het Catshuisberaad in zijn functie van bewindsman, benadrukte eerder deze week wel dat er in andere Europese landen veel ziekenhuisopnames zijn.
Vrijdagavond geven premier Rutte en minister Kuipers een persconferentie. Dan wordt definitief duidelijk of en welke versoepelingen eraan komen.
bloom
De winkel van Nijhof-Drent gaat zaterdag open © RTV Drenthe/Wouter Westerveld

Lingerie- en linnenzaak: 'Het is gewoon krom'

Alet Nijhof-Drent van de lingerie- en linnenzaak BLOOM BodyFashion in Hoogeveen is niet blij met het nieuws. "We schieten er helemaal niks mee op", vertelt ze. "Bij alle dierenwinkels en supermarkten kunnen mensen naar binnen zonder afspraak. Maar bij ons moet een afspraak gemaakt worden. Het is gewoon krom. Dat geeft klanten ook geen vrij gevoel om te komen winkelen bij ons."
De onderneemster wil zaterdag protesteren door de winkel te openen zonder dat klanten daar een afspraak voor hoeven te maken. Die plannen gaan gewoon door. "Ik heb 440 vierkante meter aan winkeloppervlakte. Ruimte genoeg voor mensen om te komen winkelen", vervolgt ze. "Wordt het te druk, dan zorgen wij zelf wel dat mensen buiten moeten wachten. Om een statement te maken dragen alle medewerkers en ik een grote boa."
Ondernemer Hoogeveen wil zonder afspraak open

Kapsalon: 'Afspraken stromen weer binnen'

Ramona van Kapsalon Hairbitat in Assen is heel blij dat ze weer mag knippen. "We hadden niet verwacht dat we alweer open mochten. We zitten nog midden in een verbouwing", zegt Ramona lachend. Deze lockdown was er geen steunpakket voor kappers. "De steun wordt per kwartaal bepaald. We moesten in de laatste weken van vorig jaar dicht en mogen in de tweede week van het nieuwe jaar weer open. Omdat de sluiting in twee kwartalen valt, wordt er geen steun berekend', legt Ramona uit. "De weken die we gesloten waren is er puur verlies geleden."
Inmiddels stromen de afspraken al weer binnen. "Omdat de maatregelen aanvankelijk tot deze vrijdag zouden duren, hebben veel mensen eerder al een afspraak gemaakt." Voor ernstige 'coronacoupes' is Ramona niet bang. "We zijn niet zolang dicht geweest als de vorige keer. Dus ik denk dat het deze keer meevalt."
210223_actioncenter
Action Center Gieten © Action Center Gieten

Sportschool: 'In de wintermaanden buffer opbouwen'

Ook de sportscholen mogen weer mensen ontvangen. Anita Eleveld, sportschoolhouder van Action Centre Gieten, was beduusd toen ze het nieuws hoorde. Hoe de heropening er uit gaat zien weet ze nog niet. "Mogen we gewoon weer open? Of alleen op afspraak? En tot hoe laat?" vraagt ze zich af. Eleveld is vooral blij dat haar sportschool weer open mag.
"Er zijn wel mensen die hun abonnement hebben opgezegd tijdens de sluiting. De mensen die hun abonnement hebben doorbetaald geven we keus om de helft van de kosten gecompenseerd te krijgen." Juist in de wintermaanden wordt door de sportschool een buffer opgebouwd. "Als het 's zomers lekker weer is gaan mensen veel liever buiten sporten. Dan nemen de abonnementen ook af." Anita Eleveld hoopt dat sporters hun goede voornemens voor het nieuwe jaar nog lang volhouden.
Sportschool Beresterk in Emmen is klaar om weer open te gaan. "We hebben het wel in ons achterhoofd gehouden", zegt personal trainer Hessel Veltman. Omdat buiten sporten wel toegestaan was heeft hij zijn trainingen buiten voortgezet. "Bij Beresterk heeft eigenlijk niemand zijn abonnement opgezegd. Morgen tijdens de persconferentie wordt het officieel aangekondigd. We gaan zien of het nieuwe abonnementen oplevert."
220113_Drenthecollege
Het Drenthe College in Meppel © RTV Drenthe

Ingetogen blijdschap op mbo

Op het Drenthe College wordt de vlag nog niet direct gehesen na het uitlekken van de mogelijke versoepelingen. "Zolang er geen volle zekerheid is, willen we niet al te hoge verwachtingen scheppen. Want hoe vervelend zou het zijn als je daarop moet terugkomen?", nuanceert Bert Broekhoven. Het neemt echter niet weg dat ook hij een voorzichtige glimlach niet kon onderdrukken toen hij het nieuws onder ogen kreeg. "Als het echt waar blijkt ze zijn, zijn wij natuurlijk hartstikke blij."
Dat fysiek onderwijs na komend weekend misschien weer tot de mogelijkheden behoort, komt volgens Broekhoven als geroepen. "Als school willen we gewoon graag weer invulling geven aan onze maatschappelijke opdracht en onder meer dreigende sociale achterstanden bij onze studenten terugdringen", legt hij uit. Vooral dat laatste is iets wat volgens hem niet moet worden onderschat.
"Jongeren in deze leeftijd zitten op dit moment in hun vormingsjaren, waarin hun karakter wordt bepaald. Dan is het fijn dat je je klasgenoten of je docent weer ziet. In harde lockdowns worden dit soort dingen allemaal weggenomen."

Puzzelen

Mede vanwege het ontbreken van absolute zekerheid over de versoepelingen is er nog geen concreet plan van aanpak op het Drenthe College. "Maar we zijn al eerder uit een lockdown gekomen, dus we weten wat ons te doen staat. Mocht het goede nieuws definitief zijn, dan worden collega's zo snel mogelijk op de hoogte gebracht en gaan we bekijken hoe we de boel weer opstarten. De onderwijsvormen op het mbo zijn erg divers, dus dat vereist maatwerk. Dan wordt het even flink puzzelen dus."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl