Heropening onderzoek dodelijk mortierongeluk Asser militairen

Mali
De uitvaart van sergeant Henry Hoving in Winschoten © ANP / Huisman Media
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heropent het onderzoek naar het mortierongeluk in Mali in 2016 waarbij de militairen Kevin Roggeveld en Henry Hoving om het leven kwamen. Beide slachtoffers waren gelegerd op de Johan Willem Friso Kazerne in Assen.
De OVV heeft bij het Openbaar Ministerie (OM) het feitenonderzoek van de Koninklijke Marechaussee opgevraagd naar het incident. Dat verschilt namelijk van het feitenonderzoek van de OVV als het gaat om de technische toedracht van het vroegtijdig ontploffen van de granaat.

Tweede feitenonderzoek

"Naar aanleiding van vragen van het radioprogramma Argos en in het kader van zijn eigen kwaliteitsbewaking hecht de onderzoeksraad er belang aan om na te gaan of er relevante nieuwe feiten zijn. Om die reden vraagt de onderzoeksraad bij het OM het voor de onderzoeksraad onbekende, tweede feitenonderzoek van de marechaussee op. Hiertoe wordt het onderzoek heropend", aldus de OVV.
Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) van het 13e Infanterie Bataljon van de Luchtmobiele Brigade in Assen kwamen op 6 juli 2016 om tijdens een oefening in Mali. Dat gebeurde toen de granaat van een 60 millimeter-mortier ontplofte. De OVV had na onderzoek van beide ongevallen harde kritiek op Defensie. Toenmalig minister Jeanine Hennis van Defensie en de hoogste militair, generaal Tom Middendorp, traden na het verschijnen van het rapport af.
Omdat de feitenonderzoeken van de marechaussee en de onderzoeksraad over de toedracht niet hetzelfde vertellen, besloot het OM begin vorig jaar geen medewerkers van Defensie strafrechtelijk te vervolgen. De nabestaanden van de slachtoffers besloten daarop naar de rechter te stappen om alsnog vervolging af te dwingen.

Nabestaanden blij met besluit

Die rechtszaak zou over twee weken zijn, maar de nabestaanden zullen vragen die zaak uit te stellen, laat hun advocaat Michael Ruperti weten. Ze willen mogelijk nieuwe conclusies van de OVV kunnen meenemen in hun zaak. De nabestaanden zijn blij met het besluit van de onderzoeksraad om het onderzoek te heropenen, zegt hij.
"De nabestaanden hebben het idee dat Defensie niet volledig openheid van zaken heeft gegeven", aldus Ruperti. Ze hopen volgens de raadsman dat nu alle feiten boven water komen en mogelijke verantwoordelijken worden gestraft.
De nabestaanden van Hoving en Roggeveld hebben eerder een schadevergoeding van Defensie gekregen. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat Defensie alle medewerking zal verlenen aan de onderzoeksraad.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl