Notulen uit 2018 wijzen Van Gelder aan als voorzitter Gemeentebelangen Tynaarlo

Het gemeentehuis van Tynaarlo
De bestuursstrijd bij Gemeentebelang houdt nog aan © RTV Drenthe/Ronald Oostingh
Jacob van Gelder lijkt de discussie over wie nu de echte voorzitter van Gemeentebelangen Tynaarlo is, achter zich te kunnen laten. Hij heeft notulen uit 2018 gevonden die uitwijzen dat hij dat is. Van Gelder zette eerder deze maand de beoogde nieuwe voorzitter Harry Snuk en lijsttrekker Richard Aeilkema op non-actief.
Binnen de partij is het al een tijd onrustig. Lijsttrekker Aeilkema, met in zijn kielzog een nieuw bestuur onder leiding van Harry Snuk, wil de partij Gemeentebelangen richting de gemeenteraadsverkiezingen nieuw elan geven. Daar ging de huidige voorzitter Jacob van Gelder mee akkoord. Maar volgens hem en steunfractielid Dennis Franke worden gemaakte afspraken niet nageleefd. Daarbij zou het onder meer gaan over de plek die Van Gelder en Franke op de kandidatenlijst kregen toebedeeld.

Inschrijving nietig verklaren

Het conflict leidde ertoe dat Van Gelder als voorzitter de beoogde voorzitter Snuk en lijsttrekker Aeilkema eerder deze maand op een zijspoor zette. Andersom gaven Snuk en Aeilkema te kennen niet meer door te willen met voorzitter Jacob van Gelder. Van Gelder geeft aan dat dat laatste helemaal niet mogelijk is, aangezien leden niet zomaar een benoemde voorzitter aan de kant kunnen schuiven zonder een algemene ledenvergadering.
Met de notulen uit 2018 in de aanslag, heeft Van Gelder contact opgenomen met de Kamer van Koophandel. Hij wil de inschrijving van een nieuw bestuur voor Gemeentenbelangen Tynaarlo nietig laten verklaren.
Harry Snuk geeft aan niet op de hoogte te zijn van de opgedoken notulen. Hij onthoudt zich tot dusverre van commentaar.

'Dit schaadt de lokale politiek'

Huidig raadslid Peter van Es prijst zich gelukkig dat hij bezig is aan zijn laatste maanden bij de lokale partij. "Ik ben niet bij de huidige perikelen betrokken en verbaas me over de situatie", zegt hij. "Je kunt je afvragen wat momenteel belangrijker is: het belang van de inwoners of de ego's. Fraai is het in ieder geval niet."
Van Es, die bijna 25 jaar raadslid is en zich straks met andere dingen kan bezighouden, denkt dat het conflict de lokale politiek schaadt. "En Gemeentebelangen in het bijzonder."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl