Hartono: 'Ik heb er geen woorden voor'

Arianne Hartono
Arianne Hartono kan zich opmaken voor het hoofdtoernooi © Jeroen Tibbe
Een jeugddroom is uitgekomen voor tennisster Arianne Hartono. Na een 2-1 overwinning in de finale van het kwalificatietoernooi op de Duitse Jule Niemeier, staat de 25-jarige Meppelse in het hoofdtoernooi van de eerste grand slam van het jaar, de Australian Open. "Ik heb er geen woorden voor. Dit is fantastisch!"
"Dit is een jeugddroom voor mij", glimt Hartono enkele uren na afloop van de wedstrijd nog van trots. "Van kleins af aan heb ik dit bij me gedragen en nu is het zover. Dat ik dit mag delen met de mensen om me heen, mijn moeder, mijn coach en mijn vriend, dat is heel fijn."

Vliegende start

Hartono kende vanochtend rond half acht Nederlandse tijd een vliegende start tegen Niemeier. Met alleen wat gezonde spanning in het lijf begon ze aan de wedstrijd. "Eigenlijk ging alles precies volgens plan. Ik deed niet veel geks en won daardoor vrij makkelijk de eerste set."
Maar die 6-1 stand kon de Meppelse nummer 191 van de wereld geen vervolg geven. Zo makkelijk als ze de eerste set won, zo moeilijk ging het in de tweede set. Hartono: "Ik begon minder goed te bewegen, kwam niet goed achter de ballen en Niemeier begon beter te serveren. Dat was frustrerend, maar ik weet ook dat je twee sets moet winnen."
Haar vorige twee kwalificatiewedstrijden kenden hetzelfde verloop, haar Duitse opponente niet. "Ik was gewend om die strijd aan te gaan. Ik denk dat zij dat niet echt wilde."
Arianne Hartono enthousiast over bereiken Australian Open

'Ik ga gewoon knokken'

Voor Hartono is het bereiken van een grand slam de beste prestatie uit haar carrière. In de eerste ronde wacht de Amerikaanse Amanda Anisimova. De Meppelse leeft ontspannen naar de wedstrijd toe.
"In het vrouwentennis kan alles gebeuren. Op een goede dag kan iedereen van iedereen winnen, maar op een slechte dag ook van iedereen verliezen. Ik ga gewoon knokken en zie wel waar het schip strandt."
Een mogelijk voordeel is dat Hartono al drie kwalificatiewedstrijden heeft gespeeld. "Ik heb vaker gezien dat vrouwen die uit het kwalificatietoernooi komen meer wedstrijdritme hebben. Die kennen de atmosfeer. Maar eerst neem ik een rustdag. Het is hier warm en de afgelopen dagen heb ik veel moeten rennen en zweten. Deze vrije dagen tot het hoofdtoernooi zijn erg fijn."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.