Ziekenhuizen kunnen weer gaan werken aan uitgestelde zorg

ANP-409558171
Een impressie van de intensive care in Assen © ANP/Marcel J. de Jong
Ziekenhuizen gaan weer aan de slag om uitgestelde zorg in te halen. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) trekt de zogenoemde fase 2d in. Dat is de laatste fase voor fase 3, die in de praktijk 'code zwart' betekent. Dan is er een tekort aan ic-bedden.
Fase 2d werd op 26 november afgekondigd omdat de intensive cares vol stroomden met Covid-patiënten. Alle handen waren nodig op de ic's. Fase 2d betekende dat alle ziekenhuizen hun planbare zorg en kritieke planbare operaties - indien mogelijk - uitstelden.

Ic-afhankelijke zorg

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft het ministerie gevraagd fase 2d in te trekken. Het is daardoor weer mogelijk "om te werken aan het leveren van de uitgestelde zorg. De aandacht gaat hierbij in eerste instantie uit naar de ic-afhankelijke kritiek planbare zorg", aldus de minister.
De stap is mogelijk omdat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nog steeds aan het afnemen is ondanks recordhoogtes aan besmettingen. Mocht de situatie toch weer uit de hand lopen is de afspraak dat binnen drie dagen kan worden opgeschaald naar 1200 ic-bedden.

Knie- en heupoperaties

In Drenthe waren langzamerhand alweer wat meer operaties mogelijk dan in de kritieke weken rond eind november. Eind december meldde het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland (AZNN) dat voorzichtig weer begonnen werd met het inplannen van onder andere knie- en heupoperaties.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl