Duizenden betogers bij Gronings fakkelprotest tegen gaswinning

Fakkelprotest
Duizenden mensen op de been voor fakkelprotest door Groningen © ProNews
Rond de 10.000 mensen liepen vanavond in de binnenstad van Groningen mee in een fakkeltocht tegen de gaswinning in de provincie. Ze vroegen hiermee aandacht voor de situatie van mensen die in het aardbevingsgebied wonen.
Het protest is georganiseerd naar aanleiding van het besluit van het kabinet om de gaswinning te verdubbelen. Ook de slechte organisatie omtrent de subsidie voor huiseigenaren om hun huizen te verstevigen of te verduurzamen speelt een rol. Maandag stonden duizenden mensen urenlang in (digitale) wachtrijen om een aanvraag voor 10.000 euro in te dienen en bovendien was het subsidiebudget te klein, al is vrijdag bekendgemaakt dat het kabinet 250 miljoen euro extra uittrekt voor de regeling.
Het noordelijke deel van Drenthe valt ook onder het aardbevingsgebied, maar daar gelden bij schade aan gebouwen weer andere regels voor.

Veiligheid en compensatie

De tocht begon om 20.00 uur op de Vismarkt en eindigt daar ook. Op borden en spandoeken van de betogers staan teksten als 'Genoeg is genoeg' en 'Veenbrand is onblusbaar, respect is onbetaalbaar'. Langs de route toeteren trekkers als steunbetuiging naar de demonstranten. Er lopen, naast Groningers, ook veel Drenten en Friezen mee in de optocht.
Volgens de organisatie wordt het tijd dat het kabinet de situatie in Groningen serieus neemt. "We krijgen veel te verduren als Groningers, maar wij horen ook bij Nederland. Daar willen we veiligheid en compensatie voor terug", zegt organisator Chris Garrit.

Respect voor Grunn

De protestactie wordt georganiseerd onder de leus 'respect voor Groningen' door de Groninger Bodem Beweging (GBB), het Groninger Gasberaad, voormalig nachtburgemeester Chris Garrit en SP-Kamerlid Sandra Beckerman. De massa scandeerde op aanvoering van acteur Marcel Hensema, die als spreekstalmeester fungeerde, de leus 'respect voor Groningen, respect voor Grunn'.
In 2018 waren bij een eerdere fakkeltocht tegen het gaswinningsbeleid in Groningen ook al zo'n 10.000 mensen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl