Wat vind jij: De benzine-accijns en wegenbelasting kunnen omlaag als het geld niet gebruikt wordt voor de infrastructuur

Knooppunt Lankhorst
Knooppunt Lankhorst bij Meppel en Staphorst © ANP / Hollandse Hoogte / Wilbert Bijzitter
De overheid heeft tussen 2008 en 2019 minder geld uitgegeven aan infrastructuur. Dat blijkt uit onderzoek van Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid.
In 2019 gaven overheden ruim 12 miljard uit aan het verkeer en vervoer. Gecorrigeerd voor inflatie bedroeg de daling ten opzichte van 2008 zo'n 0,6 miljard euro. De daling komt geheel voor rekening van het Rijk. De uitgaven van provincies en vervoerregio's stegen, die van gemeenten bleven gelijk. Er is vooral minder uitgegeven aan de weginfrastructuur. Uitgaven aan spoor, openbaar vervoer en waterwegen stegen juist.
De inkomsten van de infrastructuur is juist gestegen, van 16,2 miljard in 2008 naar 17,3 miljard in 2019. Maar de inkomsten uit belastingen daalden juist. Vooral de inkomsten uit de bpm (aanschafbelasting motorvoertuigen) en motorrijtuigenbelasting namen af met ongeveer 800 miljoen euro. De inkomsten uit accijns is juist met een miljard toegenomen.

Wat vind jij

Kunnen de benzine-accijns en wegenbelasting omlaag als het geld niet gebruikt wordt voor de infrastructuur?

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl