Jan Kruis Museum definitief in Orvelte

Het Jan Kruis Museum komt definitief in Orvelte. Naar verwachting opent het museum met het werk van de striptekenaar uit Mantinge in mei zijn deuren.
"We zijn echt heel erg blij dat het gelukt is", zegt Ewald van der Blij van de Stichting Jan Kruis Museum. "Het wordt het leukste en vrolijkste museum van Nederland", voegt Leontine Kruis, dochter van de beroemde striptekenaar, toe.

Na elf jaar duidelijkheid

In 2008 kwamen de eerste plannen voor een museum met het werk van de tekenaar van onder andere Jan Jans en de kinderen op tafel. "Nu valt alles op zijn plek", zegt Kruis. "We hebben er heel veel zin in. Mijn vader kan het helaas niet meer meemaken, maar hij had het heel leuk gevonden. We kunnen zijn werk op deze manier laten zien."
Het museum komt in het pand van het voormalige Apple Museum aan het Melkwegje. Dat museum is verhuisd naar Westerbork.
Jan Kruis is vooral bekend van de serie Jan, Jans en de kinderen. Ook introduceerde hij Sint Pannekoek: een pannenkoekenfeest dat tegenwoordig elk jaar op 29 november wordt gevierd. In 2009 won hij de prestigieuze Marten Toonderprijs voor zijn gehele oeuvre. Kruis overleed in januari 2017 op 83-jarige leeftijd in zijn woonplaats Mantinge.

Ondernemers blij

Ondernemer Henk Buis had een grote rol bij het realiseren van het Jan Kruis Museum in Orvelte. "Toen het in Westerbork niet doorging, vond ik dat heel jammer. Maar ik dacht wel: het zou mooi zijn als dat in Orvelte kwam", zegt Buis, van onderneming Puur Pannekoek.
"Maar de kans moest zich wel even voordoen. Toen het Apple Museum wegging, heb ik gelijk contact opgenomen met de mensen van de Stichting Jan Kruis Museum. Zij waren enthousiast", aldus Buis. "Dit is een mooie toevoeging voor Orvelte, vinden de ondernemers, want het dorp moet niet alleen maar uit winkeltjes bestaan. Ik verwacht dat ook ondernemers plannen gaan maken. Zo willen we bijvoorbeeld een Sint Pannekoek-festival gaan organiseren."
Van der Blij en Kruis startten in december een crowdfundingactie op om het museum mogelijk te maken. De gemeente Midden-Drenthe heeft 25.000 euro gegeven en de Rabobank 15.000 euro. De actie moet 50.000 euro opleveren. Dat is er nog niet. "Maar er is nu genoeg om een begin te maken, daar zijn we heel dankbaar voor", zegt Kruis.

Eerst begane grond, dan uitbreiding

Het museum komt eerst op de begane grond van het pand. "Er komt aan de rechterkant een 'gratis' ruimte", vertelt Van der Blij tijdens de rondleiding. "Daar draaien we filmpjes van Jan Kruis die de kinderen vertelt hoe ze bijvoorbeeld de rode 'jeweetwel-kater' kunnen leren tekenen. Ook komt er een winkeltje."
Aan de linkerkant komt de museumruimte. De entreeprijs is nog niet bekend. "Maar die wordt niet hoog. We vinden dat het laagdrempelig moet zijn, zodat ook gezinnen met kinderen hier kunnen komen." In het museum komt een gedeelte met schilderijen, Woutertje Pieterse en natuurlijk Jan Jans en de Kinderen. "Volgende winter willen we dan verder uitbreiden naar de bovenverdieping", zegt van der Blij.
"Er is zoveel werk van mijn vader. We kunnen, als er interesse is, veel wisseltentoonstellingen houden", zegt dochter Leontine. Ook is er een comité van aanbeveling (Hans Wiegel, Dirk Mulder, Harry Tupan, Mieke Damsma en Bert Visser, red.) gevormd. "Zij staan achter ons. We hebben er alle vertrouwen in."

Vrijwilligers

Over een paar maanden gaat het museum al open. De stichting is daarom hard op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met de inrichting of rondleidingen willen geven. Geïnteresseerden kunnen zich melden via de website www.jankruismuseum.nl.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.