School Assen vreest vierdaagse werkweek door lerarentekort

Het lerarentekort in het speciaal onderwijs leidt in Drenthe tot drastische maatregelen. De Aventurijn RENN4-school in Assen heeft besloten dat voor een groep de lesweek tijdelijk wordt ingekort naar vier dagen.
Ouders en leerlingen zijn met een mail op de hoogte gesteld. De maatregel heeft ook te maken met een personeelswisseling. "Voor de klas 'Ster' is op donderdag tot op heden geen leerkracht gevonden. (...) Dat betekent dat we verder gaan onderzoeken of er via een detacheringsbureau iemand gevonden kan worden. Tot die tijd zal de klas 'Ster' op donderdag geen onderwijs kunnen volgen."

Overmacht
De vierdaagse lesweek duurt zolang er te weinig personeel is. Een school mag kortere lesweken aanbieden, maar maximaal 7 weken per schooljaar. Maar in het geval van overmacht kan daar van worden afgeweken. 

De school schrijft dat het vinden van nieuw personeel "een hele opgave is." Ook voor een nieuwe groep wordt nog een leerkracht gezocht. "Ook voor deze functie is een vacature opgesteld. In de eerste ronde hiervoor zijn nog geen mensen gevonden."

Griepgolf
"Vergeleken met de situatie in Groningen en in Friesland valt de situatie in Drenthe nog mee", zegt bestuurder Leendert de Boom van RENN4. Hij probeert creatief aan personeel te komen. "Via social media, maar ook door samen te werken met andere scholen in de buurt." Ook worden parttimers gevraagd om langer te werken en zijn invallers in dienst genomen. "Dus bij een nieuwe griepgolf is het afwachten wat dat betekent, want veel invallers hebben we niet meer." Ook detacheringsbureaus worden een enkele keer ingeschakeld om een nieuwe collega te vinden. "Maar liever blijven we daarbij weg, want dat is een dure oplossing", aldus bestuursvoorzitter Leendert de Boom. 


Het afgelopen jaar was het in Drenthe moeilijk voor RENN4 om aan alle onderwijsverplichtingen te voldoen. "De Atlas Assen heeft te maken gehad met veel ziekteverzuim en verloop van leerkrachten. We hebben er vooral hard aan moeten werken dat dit geen afbreuk zou doen aan de onderwijskwaliteit", meldde de school bij aanvang van het schooljaar in de schoolgids.

De RENN4-scholen bieden in Drenthe speciaal onderwijs voor kinderen en jongeren van 4 tot 20 jaar.
Deel dit artikel: