Drentse gemeenten scoren financieel een voldoende

Geld
Emmen en Meppel scoren met een 6 het laagst © Pixabay
Ruim één op de drie gemeenten in Nederland heeft coronajaar 2020 afgesloten met een tekort. Dat komt naar voren uit de jaarlijkse Benchmark Nederlandse gemeenten van BDO Accountants & Adviseurs. Volgens het onderzoek kampen gemeenten met structurele financiële uitdagingen, vooral door hogere kosten in het sociaal domein met daarin onder andere zorg- en jeugdtaken. Deze kosten stegen in 2020 met 3 miljard euro, 12 procent meer dan een jaar eerder. Dat komt neer op 1669 euro aan zorgkosten per inwoner.
Volgens BDO scoren alle Drentse gemeenten een voldoende. De gemeenten Meppel en Emmen krijgen met een 6 het laagste rapportcijfer binnen Drenthe. De Wolden krijgt een 10, Midden-Drenthe, Coevorden en Tynaarlo krijgen allen een 9. De overige Drentse gemeenten scoren een 7 of een 8.
(Tekst gaat verder onder het kaartje)

Positief resultaat in heel Nederland

Het resultaat van alle gemeenten was in 2020 4,6 miljard euro positief, waar dat een jaar eerder nog 747 miljoen euro negatief was. De onderlinge verschillen per gemeenten zijn echter enorm. Daarbij was het positieve resultaat vooral het gevolg van eenmalige voordelen zoals de verkoop van de Eneco-aandelen door 44 gemeenten. Daarmee was een bedrag van 4,1 miljard euro gemoeid.
Verder hebben gemeenten een aanvullende bijdrage van 1 miljard euro ontvangen voor jeugdzorg. Ook de coronasteun was 1 miljard euro. Ook gaven gemeenten minder geld uit omdat er door corona minder evenementen en andere activiteiten werden georganiseerd. Volgens BDO camoufleren deze eenmalige effecten de "onderliggende zorgelijke situatie".

Investeringen in wegen en scholen namen af

BDO constateert op basis van de cijfers en een recente publicatie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) dat gemeentelijke investeringen in wegen, scholen en andere voorzieningen de afgelopen twee jaar afnamen. Volgens BDO houdt dit "zonder twijfel" verband met de financiële tekorten van de afgelopen jaren en de bezuinigingen die gemeenten hebben doorgevoerd. "Dat wordt nog extra versterkt door de impact van corona", zo klinkt het.
BDO spreekt verder van een verschralend effect op de voorzieningen en het lokaal bestuur van de gemeenten. Gemeenten zouden ook een forse stijging aan gemeentelijke belastingen hebben doorgevoerd. Daarbij wijst BDO naar cijfers van onderzoeksinstituut COELO.
Volgens BDO verwachten 208 gemeenten dit jaar een tekort, terwijl er 132 uitgaan van een overschot. Bij elkaar zal het tekort uitkomen op 1 miljard euro.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl