Jeugd-tbs dreigt voor verdachte van steekpartij in Emmen

Steekpartij Emmen Raadhuisplein Skatebaan
Op 31 mei viel de 20-jarige man zijn plaatsgenoot bij de skatebaan op het Raadhuisplein aan met een mes. © Emmen24Media
De 20-jarige man uit Emmen die verdacht wordt van het neersteken van een 17-jarige plaatsgenoot zou moeten worden veroordeeld tot jeugd-tbs. Dat adviseren de psycholoog en psychiater die de man hebben onderzocht, liet de officier van justitie vanmiddag tijdens een korte zitting bij de Asser rechtbank weten.
Op 31 mei viel de 20-jarige man zijn plaatsgenoot bij de skatebaan op het Raadhuisplein aan met een mes. Hij raakte het slachtoffer in zijn arm. De jongen moest naar het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie ziet de aanval als een poging tot doodslag.

Psychiatrische problemen

Aanvankelijk weigerde de Emmenaar zich te laten onderzoeken door gedragsdeskundigen. De zaak zou vorig jaar november behandeld worden, maar is uiteindelijk uitgesteld. De man, die vaker is veroordeeld, is alsnog onderzocht en heeft volgens de psycholoog en psychiater psychiatrische problemen. Zonder behandeling is de kans op herhaling groot, schat ook de reclassering in.
Vanwege zijn psychische gesteldheid adviseren de deskundigen de man te berechten volgens het jeugdstrafrecht. Daarom is hun advies ook jeugd-tbs, oftewel Plaatsing in een Instelling voor Jeugdigen (PIJ) en geen tbs, zoals volwassenen dat krijgen. Jeugd-tbs kan worden opgelegd aan jongeren met een 'ziekelijke stoornis'.

Vragen stellen

De advocaat van de Emmenaar heeft vragen naar aanleiding van de onderzoeken. De rechtbank bepaalde dat de psycholoog, de psychiater en de reclasseringsmedewerker die de 20-jarige man hebben onderzocht bij de behandeling van de zaak moeten zijn, zodat de advocaat hun vragen kan stellen. Over twee maanden is de zitting. Tot die tijd blijft de verdachte vastzitten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl