Cultuur protesteert: knippen in het theater en gymmen in het museum

De cultuursector is er spuugzat van: de coronamaatregelen. Daarom zijn er vier theaters in Drenthe omgebouwd tot een kapsalon en konden bezoekers van Museum de Buitenplaats in Eelde zich in het zweet werken. In de middag werd daar een bootcamp georganiseerd, als ludiek protest tegen de coronamaatregelen. "Maar mensen kunnen ook gewoon door de beeldentuin komen wandelen", zegt directeur Marietta Janssen.
"Het is sowieso goed dat de culturele wereld even van zich laat horen. Ik vind dit een goede en sympathieke actie", aldus Janssen, die zag hoe bezoekers het museum alweer goed wisten te vinden. "Het loopt niet storm, maar we zien toch vrij veel mensen."
In de tuin van Museum De Buitenplaats werd een yogales gegeven
In de tuin van Museum De Buitenplaats werd een yogales gegeven © RTV Drenthe / Vera Beuke
In het Rensentheater in Emmen was het druk. "Binnen twaalf minuten waren alle kaartjes uitverkocht", laat Jannet Westenbring weten. Het theater is vanavond op halve capaciteit gevuld. Het theater heeft tijdelijk toestemming van de gemeente Emmen om bij wijze van demonstratie tijdelijk open te zijn als kapsalon. "Tijdens het wachten op je knipbeurt krijg je een optreden te zien en als je aan de beurt bent om geknipt te worden, dan neem je plaats in de stoel."

Reddingsplannen

Volgens Janssen heeft Museum de Buitenplaats, naast een culturele functie, ook een sociale kant. "Een museum is ook een sociale ontmoetingsplaats. Hier werken we met 120 vrijwilligers en ik zie ze her en der rondlopen. Het is van belang dat je contact houdt met medewerkers en de samenleving."
Bekijk hieronder de video over het sporten bij Museum de Buitenplaats in Eelde:
Gymmen in Museum De Buitenplaats
Financieel staat De Buitenplaats er volgens Janssen 'niet florissant' op. "Zelfs voor het Van Gogh Museum zal het momenteel niet makkelijk zijn. Er zal naar de cultuursector moeten worden gekeken om te voorkomen dat we in lastige scenario's terechtkomen", zegt de directeur. Als het aan haar ligt wordt er ook gekeken naar reddingsplannen en een toekomstvisie van de cultuursector.
Ook het Rensentheater kan nog maar moeilijk het hoofd boven water houden. "We behappen het, maar het wordt steeds moeilijker."

Veilig open

Janssen denkt dat het museum veilig en verantwoord kan heropenen. "Al kan ik me voorstellen hoe ingewikkeld het voor overheden is om hier beleid op te maken. Ik steun het beleid en de voorzichtige heropening, maar het is goed om een statement te maken."
Ook in Theater Hofpoort in Coevorden, Theater De Tamboer in Hoogeveen en Podium Nijend24 in Anderen treden vandaag artiesten op in het kader van Kapsalon Theater.
Cultuur protesteert: knippen in het theater en gymmen in het museum

In Coevorden anders dan anders

In Coevorden verliep het protest iets anders dan in de rest van het land. Theater Hofpoort zorgde dat er twee artiesten aan het spelen waren, tussen knipbeurten door bij Kapsalon MOOI. Terwijl Stadscafé Vancouver ervoor zorgde dat er hapjes en drankjes waren voor de klanten van de kapsalon.
"Wij hebben er bewust voor gekozen om het hier in de salon te doen. Het is alleen voor de klanten met een afspraak voor een knipbeurt", vertelt theaterdirecteur Saskia Kluwen. "Want ik vind het niet nodig om de grenzen daarin op te zoeken en dat het dan vervelend wordt."
Dat is ook de reden waarom gemeente Coevorden laat weten geen enkel probleem met de actie te hebben. "We stonden ook achter onze winkeliers afgelopen zaterdag en zo staan we ook achter deze actie van de cultuur en horeca sector, " laat Liesbeth Mennink weten, communicatieadviseur bij gemeente Coevorden. "We snappen dat ze iets van zich willen laten horen in deze tijden en we zijn blij dat ze met ons hebben overlegd."
Zangeres Lisanne op haar ukelele
Zangeres Larissa op haar ukelele © Ana Ivis/RTV Drenthe
De Tamboer in Hoogeveen is op deze dag ook een uur geopend. "We zitten helemaal vol! Of althans, we zijn uitverkocht. Er komen honderd mensen", legt Pieter-Bas Rebers van De Tamboer uit. Bezoekers van het kapsalon kunnen een uur lang genieten van cabaretier Thijs Kemperink.
"Het zal wel een vrij lang uur zijn", legt Kemperink uit. "Goed dat we dit doen. We hadden ook op de trekker naar Den Haag kunnen gaan, maar wij doen het op deze manier."
Liefhebbers van een drankje kunnen niet terecht in De Tamboer. "Dat doen ze in een kapsalon ook niet, ze kunnen wel een kopje koffie krijgen in de wachtkamer."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl