Minister van Landbouw moet locaties van stikstofmeldingen delen

Melken
De adressen van boeren die PAS-meldingen hebben gedaan worden openbaar gemaakt © RTV Drenthe/Kim Stellingwerf
De minister van Landbouw moet de adresgegevens delen van 3500 agrarische bedrijven die tussen 2015 en 2019 meldingen hebben gemaakt van stikstofuitstoot. De Raad van State bekrachtigde vanochtend de eerdere uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland, die in juni vorig ook stelde dat de minister de locatiegegevens openbaar moet maken.
Als boerenbedrijven een beperkte stikstofuitstoot veroorzaakten met hun werkzaamheden was op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) tussen 2015 en 2019 geen vergunning nodig. Het was voldoende als bedrijven slechts een melding maakten van hun stikstofuitstoot. Om echter een volledig beeld te krijgen van de stikstofuitstoot wilde milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) dat de minister de PAS-meldingen openbaar zou maken.

Coördinaten niet voldoende

Toenmalig minister Carola Schouten maakte in 2020 deze 3500 meldingen openbaar, maar gaf hierbij geen locatiegegevens. De Raad van State sommeerde haar dat alsnog te doen.
Na deze uitspraak deelde Schouten de coördinaten van de bron van stikstofuitstoot, naar eigen zeggen om de privacy te beschermen van de bedrijven die de meldingen hadden gemaakt. MOB stelde dat de minister daarmee niet voldaan heeft aan de eerdere uitspraak van de Raad van State. Voorzitter van MOB Johan Vollenbroek zegt dat het hoger beroep daarom een principieel punt was geworden. "Deze gegevens horen openbaar te zijn. De minister wist dat ook. Ze probeerde met het delen van de coördinaten alleen maar de zaak te vertragen."

Dwansom

De rechtbank Noord-Nederland stelde MOB in juni van het afgelopen jaar al in het gelijk. De minister ging wederom naar de Raad van State. Met deze nieuwe uitspraak van de Raad van State zal de nieuwe minister Henk Staghouwer de locatiegegevens alsnog moeten delen. Doet hij dat niet, dan volgt een dwangsom. Per dag dat de gegevens nog niet openbaar zijn, kost dat 36.000 euro, oplopend tot maximaal 72.000 euro.

Reactie LTO

Boerenorganisatie LTO Nederland zegt dat de uitspraak van de Raad absurd voelt. "In de praktijk is het boerenbedrijf tevens de woonlocatie van het gezin", stelt de organisatie. "Honderden boeren worden juridisch achtervolgd, terwijl zij altijd te goeder trouw en volgens de wet hebben gehandeld", aldus Trienke Elshof.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl