Vandalen actief op mountainbikeroute in Boschoord

Hek
Het vernielde hek © RTV Drenthe
De politie waarschuwt voor gevaarlijke constructies op de mountainbikeroutes in de buurt van Vledderveen. Een voorbijganger vond bij het Grote Ven in Boschoord een kapotgeslagen fles, die met een touwtje op spanning was gebracht. Wandelaars zouden zichzelf volgens de politie flink hebben kunnen bezeren als de 'boobytrap' niet eerder was ontdekt.
Het is onbekend wie er achter de actie zit. Mogelijk zijn het vandalen die eerder een vergelijkbare situatie achterlieten op een ruiterpad. Wie er ook achter de actie zit: het moment is opvallend nu er morgenochtend een zitting staat gepland in de Groningse rechtbank over het gebied.

Crimineel

Een van de omwonenden klaagt ook steen en been over de mountainbikeroutes, maar ziet de meest recente actie als 'crimineel gedrag'. "Dit moeten we aanpakken als poging tot doodslag, want dit is heel ernstig."
Ook andere omwonenden spreken behoedzaam over het gebied waarover de emoties flink oplopen. De mountainbikeclub FietsZe zegt ook om die reden niet te willen praten over het recente vandalisme. De uitgesproken criticasters op de mountainbikeroutes, zoals Geert Starre van de Natuurbeschermingswacht, willen vooral duidelijk maken niets met vandalisme van doen te hebben en vrezen ook dat het de discussie over het gebied niet helpt.

Gesloten

Het gebied dat ligt tussen plaatsen als Doldersum, Boschoord, Boijl en Vledder is dunbevolkt maar heeft Europese erkenning gekregen met de Natura2000-status. Tweewielers zijn er niet meer gewenst, nadat de bouw op last van de rechter moest worden gestaakt. "De rechter kwam tot de conclusie dat de gemeente de procedure niet goed heeft gevolgd", meldde Pieter Bosma van fietsclub FietsZe toentertijd aan zijn leden.
"De gemeente had bij de provincie Drenthe voor het N2000-gebied een verklaring van geen bezwaar moeten aanvragen. Dat heeft de gemeente achterwege gelaten en komt ons nu duur te staan." De rechter heeft met zijn ordemaatregel nu op de pauzeknop gedrukt door de aanleg stil te leggen en gebruik van de route te verbieden. Vanaf januari komt in een vervolguitspraak meer duidelijkheid. "Maar dat de route ooit nog geopend wordt, lijkt me uitgesloten", vervolgt Starre. "Er is nu al onherstelbare schade aangebracht. Als je er toch gaat fietsen zullen nog meer beestjes doodgaan. Ik zou niet kunnen verzinnen hoe daar ooit een vergunning voor verleend wordt."
Vandalen actief op mountainbikeroute

Handhaven

De uitspraak van de rechter betekende dat fietsvereniging FietsZe per direct moest stoppen met de werkzaamheden en voorlopig ook niet over de route mag fietsen. Voor dit laatste verbod is aan de gemeente opgedragen om dit te handhaven. Pieter Bosma wil spoedig kijken naar de mogelijkheden. "Onze club wordt zwaar geraakt door een procedurefout. Wij gaan in overleg met de gemeente. Natuurlijk willen we zo snel mogelijk een nieuwe procedure opstarten, want FietsZe krijg je er niet onder."
Overigens kan iedere mountainbiker het gebied inrijden en gebruikmaken van de routes die grotendeels klaar zijn. Bij enkele ingangen staat een dranghek, maar de rood-witte linten zijn allemaal losgetrokken, verscheurd of weggewaaid. De mountainbikeroutes zijn officieel gesloten, maar worden volgens omwonenden veel gebruikt: "In het weekend ziet het zwart van de mensen in het bos".
De gemeente Westerveld ontkent dat het druk is op het mountainbikepad. Woordvoerder Miriam Winkel: "Onze handhaver is dagelijks veel in het gebied te vinden, in gezelschap van een boa. Het ziet er niet zwart van de mensen. Heel af en toe is er een fietser, maar gelukkig zijn het er niet veel."
Tot boetes is het nog niet gekomen: "De meeste mensen respecteren dat het pad dicht is. Wie er wel fietst krijgt eerst een waarschuwing. Omdat er zo weinig mensen zijn, zijn er nog geen boetes uitgeschreven."

Dwangsom

Stichting NatuurAlert wil meer actie van de gemeente Westerveld onder last van een dwangsom als het fietsverbod niet strenger wordt gehandhaafd. Volgens de natuurorganisatie is er ook na de uitspraak van de rechter doorgewerkt aan de tweehonderd meter lange vlonder, die onderdeel is van de mountainbikeroute. Daarnaast stelt de natuurorganisatie dat mountainbikers lak hebben aan de afsluiting.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl