Politieke toekomst Hageman hangt af van commissie: terug naar VVD Tynaarlo of een eigen partij?

Edwin Hageman
Edwin Hageman © Eigen foto
Het opgestapte VVD-raadslid Edwin Hageman zit nog even in de wachtkamer. Hij hoopt binnenkort een uitspraak van de integriteitscommissie van de partij tegemoet te kunnen zien. Die uitspraak moet uitwijzen of Gezinus Pieters, fractievoorzitter van de VVD Tynaarlo, inderdaad niet-integer handelt inzake het 'terrein Doedens'. Ondertussen denkt hij na over de oprichting van een nieuwe partij.
Pieters kocht als vastgoedhandelaar het terrein in Eelde aan, met als doel dit verder te ontwikkelen. De ondernemer zit al decennia lang in het vak en ziet geen probleem met zijn dubbelrol als raadslid en belanghebbende bij het terrein. Temeer omdat de locatie in Eelde niet meer als discussiepunt op de raadsagenda staat.

Nieuwe partij?

Voor raadslid Edwin Hageman was de aankoop van het terrein in Eelde reden om uit de partij te stappen. Hij vindt de dubbelrol van Pieters kwalijk en twijfelt aan zijn integriteit. Hoewel alles juridisch gezien keurig afgetimmerd lijkt te zijn, gaat een integriteitscommissie van het hoofdbestuur van de VVD er nog naar kijken. Hageman heeft (samen met twee andere raadsleden en een steunfractielid) al meermaals aangedrongen op een onderzoek. "Maar het schijnt momenteel nogal druk te zijn bij de verenigingszaken van de partij."
Hageman wacht momenteel op het onderzoek van de commissie, maar kijkt ondertussen ook al naar een eigen partij. Onder de werktitel 'liberaal groen Tynaarlo' is het raadslid bezig geweest met een eventuele nieuwe partij. "Naar aanleiding van de berichtgeving van de laatste tijd, hebben een aantal mensen zich al gemeld", zet Hageman. "Daar zitten onder andere een paar oud-VVD'ers tussen. De combinatie van liberaal en groen spreekt veel mensen aan."

Terugkeer

De inschrijving van een nieuwe partij voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022, acht Hageman niet haalbaar. "Daarvoor heb ik toch wel erg weinig tijd", zegt hij. "Maar ik zie genoeg reden om in de toekomst wél een partij op te richten." Een overstap naar een bestaande partij in de fractie van Tynaarlo ziet Hageman niet zitten. "Geen andere partij spreekt mij aan."
Een terugkeer naar de VVD sluit de inwoner van Zuidlaren overigens niet uit. "Ik ben nog steeds lid van de VVD, al ben ik uit de fractie gestapt. Mocht de commissie tot dezelfde conclusies komen als ik, dan zou het mogelijk zijn dat ik terugkeer. Maar als dit volgens de VVD wél door de beugel kan, dan hoor ik niet meer bij de VVD thuis."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl