Asser minima krijgen gratis coronazelftesten van gemeente

Covid-19 zelftest
Komende week krijgen minima gratis zelftesten thuis van de gemeente © RTV Drenthe / Fred van Os
Huishoudens met een laag inkomen in Assen krijgen gratis corona-zelftesten thuis. De gemeente verstrekt zo'n vier tot zes setjes per volwassene. Kinderen krijgen geen zelftesten van de gemeente, omdat zij ze al via school ontvangen.
De gratis zelftesten worden volgende week verspreid, zo zei wethouder Jan Broekema (SP) vanavond in de gemeenteraad. Het gaat om zo'n 2.500 Assenaren. Het initiatief voor het gratis verstrekken van de coronatesten komt van Stadspartij PLOP.

Kosten problematisch

Volgens PLOP is voor mensen met een laag inkomen 3 euro per test 'al problematisch'. Het college heeft nu besloten via de kanalen van Werkplein Drentsche Aa en de Voedselbank de gratis zelftesten op eenvoudige wijze te verspreiden aan mensen met een minimuminkomen.
Assen kiest er bewust voor om per volwassene meerdere exemplaren te geven, om ze ook echt in de kosten tegemoet te komen. "Bij verschillende gemeenten, zoals in Meppel, zie je dat minima eenmalig zo'n test konden afhalen, maar dat schiet niet echt op", aldus Assen. In de gemeente Noordenveld kregen volwassenen twee zelftesten per persoon thuis opgestuurd. Daar kijken ze nog naar een vervolg.
Het Rijk is nog bezig om met de Vereniging Nederlandse Gemeenten te kijken hoe dit verder voor minima opgepakt kan worden. Assen neemt daar al een voorschot op, in navolging van Meppel en Noordenveld. Kosten voor de gratis zelftesten-actie worden gedekt uit de coronamiddelen die Assen van het Rijk krijgt.