Wat vind jij: Het plaatsen van nep-reviews moet flink aangepakt worden

webshop
Veel mensen winkelen tegenwoordig online © ANP/Linda Bouritius
Bijna twee derde van 223 onderzochte online-winkels, boekingssites, zoekmachines en vergelijkingssites in de EU plaatsen klantrecensies waarvan de betrouwbaarheid op zijn minst twijfelachtig is. Dat oordeelt de Europese Commissie na onderzoek vorig jaar in 26 EU-landen, waaronder Nederland, plus IJsland en Noorwegen. Volgens het dagelijks EU-bestuur handelt minstens 55 procent van deze online-bedrijven in strijd met Europese wetgeving.
Volgens de commissie hechten consumenten veel waarde aan klantbeoordelingen als ze een product of dienst willen kopen. Zo laat 71 procent recensies meetellen in het besluit om een vakantiehuisje te boeken. Eurocommissaris Didier Reynders (Justitie) zegt dat consumenten niet moeten worden bedrogen. "Onlinezaken moeten hun klanten duidelijke en zichtbare informatie geven over de betrouwbaarheid van hun klantbeoordelingen."

Kabinet werkt aan verbod

De nationale autoriteiten zullen actie ondernemen tegen de bedrijven, zegt de commissie. In 2020 zette de Autoriteit Consument en Markt (ACM) al stappen om de handel in nep-reviews en nep-likes aan te pakken. Ze kondigde toen aan bedrijven te zullen opsporen die recensies aanbieden voor gebruik op online-platforms als Facebook, Instagram, You Tube en Google. Deze beoordelingen zijn nep, omdat ze niet de eigen ervaring van echte consumenten weergeven, aldus de ACM.
Het vorige kabinet kwam vorig jaar met een wetsvoorstel om neprecensies van producten op websites te verbieden. Handelaren die zich niet aan de regels houden, zouden een boete van minimaal 4 procent van de omzet moeten kunnen krijgen, vond het kabinet. Het wetsvoorstel ligt inmiddels bij de Tweede Kamer.

Wat vind jij?

Terecht dat het plaatsen van nep-reviews wordt aangepakt of til jij er niet zo zwaar aan?

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl