Aantal Drentse sterfgevallen voor het eerst weer lager dan verwacht

oversterfte
Er overleden vorige week 15 mensen minder dan het CBS had becijferd voor Drenthe © ANP/Peter Hilz
Voor het eerst in een half jaar tijd zijn de afgelopen week in ons land minder sterfgevallen gemeld dan verwacht op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat geldt ook voor Drenthe. Het CBS ging uit van 115 overlijdens in onze provincie in week 2 van dit jaar. In werkelijkheid stierven honderd mensen.
Sinds de laatste week van vorig jaar was al geen sprake meer van oversterfte meer in Nederland, maar toen lag het aantal sterfgevallen nog wel wat hoger dan verwacht. "Dit lijkt het einde te zijn van deze sterftegolf, dat is een feit", zegt CBS-socioloog Tanja Traag aan het ANP. Maar de reden ervan is nog niet hard te maken. "Het zou goed kunnen dat die eindigt door omikron", stelt Traag. "Maar de lockdown en de boosters zullen daar ook een rol in spelen."
In het hele land overleden vorige week 3.250 mensen. Dat zijn er ongeveer honderd minder dan wat normaal is voor de tijd van het jaar.
Begin december was het aantal sterfgevallen in Drenthe nog het hoogst van de afgelopen drie jaar.
Bekijk hieronder de Drentse sterftecijfers en de verwachting sinds maart 2020:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl