Omwonenden luchthaven Eelde voeren druk op om overlast lesvliegtuigen te stoppen

Groningen Airport Eelde
Groningen Airport Eelde © Andries Ophof
Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (VOLE) wil dat er per direct een einde komt aan de overlast van lesvliegtuigjes die vliegen vanaf Groningen Airport Eelde. De bewonersclub protesteerde gisteren bij de Raad van State niet alleen tegen het al acht jaar ontbrekende Luchthavenbesluit voor Eelde, maar wil tevens dat de Raad van State een tijdelijke voorziening treft tegen het vlieglawaai.
VOLE zegt dat het aantal klachten over het vliegveld sinds maart 2020 dramatisch is gestegen. Dat komt door toename van lesvluchten die eerst op Lelystad Airport plaatsvonden. De zogenoemde omzettingsregeling heeft de benodigde geluidruimte opgeleverd, zegt VOLE. Alle vlieglawaai van grote en kleine luchtvaart werd op één hoop gegooid. Beroep bij de rechter was niet mogelijk. Groot luchtverkeer is er echter niet op Eelde. Die ongebruikte geluidruimte wordt nu opgesoupeerd door kleine vliegtuigen.

'Liever één vakantievlucht'

"Geluid van klein luchtverkeer klinkt echter heel anders en ook de aanvliegroutes zijn anders. Veel dichterbij woonkernen. Daardoor zijn er meer geluidgehinderden", zeggen woordvoerders van VOLE. "Liever één vakantievlucht dan elke zes minuten een klein vliegtuigje dat overkomt." Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt de geluidruimte op zich niet overschreden. Het treffen van een voorziening is onmogelijk, aldus het ministerie. Daar is de zaak te complex voor.
Directeur Meiltje de Groot van Groningen Eelde Airport wil vooral tijd winnen. "Binnen vijf jaar vliegt KLM Flight Academy elektrisch", zei zij. De klimaatproblemen, stikstof en corona maken het volgens haar ook lastig om een Luchthavenbesluit vast te stellen. Er moet veel onderbouwd worden en dat maakt het ingewikkeld, legde De Groot uit.

Luchthavenbesluit

Het ministerie had in 2014 al een Luchthavenbesluit moeten maken voor Eelde. "De aandeelhouders moeten zich nog herbezinnen. Dat is al sinds 2014 zo'" zei een gemachtigde van de huidige Infrastructuurminister Mark Harbers (VVD). Volgens VOLE schuiven de overheid en het vliegveld het Luchtvaartbesluit voor zich uit, omdat Eelde verlies lijdt. Binnen vijftien maanden moet er een Luchthavenbesluit kunnen zijn, meent VOLE.
Over zes weken doet de Raad van State uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl