FNV wil oplossingen voor zorgmedewerkers met long covid die baan dreigen kwijt te raken

Voorplein Wilhelmina Ziekenhuis Assen
Wilhelmina Ziekenhuis Assen © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Een kwart van de zorgmedewerkers met long covid geeft aan binnenkort twee jaar ziek te zijn. Het gaat om minimaal 500 zorgmedewerkers die daardoor hun baan kwijt dreigen te raken.
De FNV wil dat er voor deze groep snel oplossingen komen. De vakbond opende eind december een meldpunt voor zorgprofessionals met long covid. Daar zijn meer dan 2000 meldingen op binnen gekomen. Zo'n 70 procent hiervan denkt op het werk besmet te zijn geraakt.
"Vanaf maart aanstaande is de eerste groep getroffen mensen al twee jaar ziek. Zij hebben al een brief van het UWV ontvangen", zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van FNV. Zij denkt dat er meer zorgmedewerkers zijn met long covid. De inkomsten van deze groep is afgenomen met 30 tot 50 procent.

Tegemoetkoming

FNV pleit voor een compensatieregeling bij de Nederlandse regering waarin zorgwerknemers die arbeidsongeschikt zijn geraakt door corona een tegemoetkoming krijgen. Maar ze vraagt ook financiële ondersteuning vanuit de werkgever. Ook vindt de vakbond de huidige regels in het tweede ziektejaar onrealistisch.
Volgens de vakbond is er onder zorgprofessionals en -deskundigen nog te weinig erkenning en begrip over long covid. De FNV wil dat er daarom meer informatie komt.
Mensen met long covid houden langdurig klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, aanhoudende verhoging of kampen met depressie of vergeetachtigheid.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl