Cultuurproject Aa en Hunze: 'Leren van elkaars levensverhalen'

paradijs
Deelnemers vertellen hun levensverhaal © RTV Drenthe
In Gieten is in het gebouw van Impuls Welzijn vanochtend het cultuurproject Paradijs Aa en Hunze van start gegaan. Het is een zogenaamd 'community art' project, waarbij mensen zelf onderdeel zijn van het project. Het houdt in dat mensen met een zorgvraag en mantelzorgers hun levensverhaal voor de camera vertellen.
Niene Tammenga uit Gieten is de eerste deelnemer die zich heeft aangemeld. "Ik begeleid kinderen die hoogbegaafd zijn op basisscholen en ik heb thuis een zorgintensief gezin. Ik kan mijn ervaring geven en oplossingen bedenken soms en vooral ook een luisterend oor bieden voor anderen, denk ik", zegt ze.

Documentaire

"Ik ben heel blij met deze dag vandaag. We zien hier Niene, die wordt geïnterviewd door Aline Vos van Mantelzorg Nederland. Ik heb haar net ook even geïnterviewd over haar leven. Ze is ervaringsdeskundige en heeft veel te geven als je het hebt over wederkerigheid. Ik ben heel blij met haar aanmelding", vertelt Betsy Torenbos, een van de twee initiatiefnemers en al meer dan twintig jaar theatermaker in binnen- en buitenland. Torenbos voelde de behoefte om nu een project te doen op haar eigen geboortegrond in de gemeente Aa en Hunze.
Van de levensverhalen wordt een documentaire gemaakt die in juli in vier dorpen in Aa en Hunze wordt vertoond, namelijk in Gieten, Rolde, Nieuwediep en Gasselternijveenschemond. En in 2024 volgt een theatervoorstelling. "Op basis van de levensverhalen wordt een script geschreven. En er worden muzikanten en dansers aangetrokken. Het liefst allemaal uit Aa en Hunze, zodat het echt een product wordt van de mensen zelf", zegt Torenbos. Het is volgens haar de bedoeling dat iedereen die meedoet als het ware een beetje familie van elkaar wordt.

Hulpvraag

Er zijn al een aantal hulpvragen binnen gekomen. "De hulpvraag van Marie was een lastige. Ze zei eigenlijk: ik heb geen hulp nodig. Ik wil eigenlijk gewoon sterven vannacht en morgen niet meer wakker worden. Maar ondertussen had ze wel haar prachtige levensverhaal gegeven voor de camera, waar heel veel generaties denk ik heel veel steun aan kunnen hebben", denkt Torenbos.
Ook jongeren zijn welkom om mee te doen. Zo werken Sander en Carlijn aan een kunstwerk op de Brink dat de aandacht van de mensen moet trekken, waarna de initiatiefnemers in gesprek gaan met inwoners. "Jongeren komen niet snel in aanraking met theater. In deze coronatijd al helemaal niet. Terwijl theater zo belangrijk is; het is de spiegel van de ziel. We hopen ze op deze manier voor theater te interesseren", vervolgt Torenbos.
Het gaat dus niet alleen om het matchen van een zorgvraag aan een mantelzorger. Cultuur voegt volgens de initiatiefnemers een extra dimensie toe aan het project. "Stel dat Marie zegt: misschien wil ik wel de kaartverkoop doen. Dan zit je als 91-jarige ineens bij de voorstelling de kassa te doen terwijl je dacht dat je leven voorbij was", besluit Torenbos.
Cultuurproject Paradijs Aa en Hunze koppelt mensen