Drentse moeders in actie voor behoud kinderhartchirurgie UMCG

Debbie Schilstra (l) en Ilona Meijers
Debbie Schilstra (l) en Ilona Meijers © Margriet Benak/RTV Drenthe
"Veel onrust in je hoofd, je bent er 24 uur per dag mee bezig", zegt Ilona Meijers uit Eursinge. Haar zoontje Jort heeft een aangeboren hartprobleem en is aangewezen op de kinderhartchirurgie in het UMCG. Samen met Debbie Schilstra uit Zuidlaren wil Meijers in actie komen om minister Ernst Kuipers ervan te overtuigen de afdeling in Groningen te houden.
Het zoontje Sem van Schilstra heeft ook een aangeboren hartprobleem en zij wil ook dat de afdeling kinderhartchirurgie blijft in het UMCG.

Brieven voor Kuipers

Om minister Kuipers van Volksgezondheid te overtuigen hopen de twee moeders een dik boekwerk aan brieven aan hem te kunnen overhandigen. "We roepen iedereen op een persoonlijke brief te schrijven. Die willen hem overhandigen. We hopen dat het een hele dikke stapel wordt", zegt Schilstra in het Radio Drenthe-programma Cassata. Het gaat daarbij vooral om persoonlijke verhalen van patiënten en hun ouders. "Maar we roepen iedereen op die een band heeft met het UMCG om een brief te schrijven", zegt Schilstra.
De brieven moeten voor 9 februari ingestuurd zijn, want Meijers en Schilstra willen naar Den Haag om die persoonlijk te overhandigen aan Ernst Kuipers, nog voor het kritieke Kamerdebat op 17 februari.
Niet alleen de brieven moeten Kuipers overtuigen. De moeders willen ook tekeningen hebben om daar de afdeling Kinderchirurgie van het UMCG mee vol te hangen. Om op die manier de mensen op die afdeling een hart onder de riem te steken.

Naast brieven en tekeningen ook posters

Ook kunnen mensen een poster voor hun raam hangen om aan te geven dat ze de actie steunen. "Je mag de hoop niet verliezen", aldus Meijers.
Via haar Facebookpagina houdt Schilstra iedereen op de hoogte van de actie.
Meer acties tegen sluiting Kinderhartchirurgie

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl