Wat vind jij: Het kabinet moet ervoor zorgen dat de huizenprijzen gaan dalen

te koop
De huizenprijzen stegen vorige maand extreem © ANP/Hollandse Hoogte/Venema Media
De Nederlandse huizenprijzen zijn in december het sterkst gestegen in meer dan veertig jaar. Met een prijstoename van ruim een vijfde was het sowieso de sterkste stijging sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 1995 begon met het bijhouden van deze cijfers. Oudere gegevens zijn lastiger te vergelijken, maar de laatste keer dat woningen sneller duurder werden, was volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen eind jaren '70.
Bestaande koopwoningen wisselden vorige maand gemiddeld voor zo'n vier ton van eigenaar. Dat is 20,4 procent meer dan een jaar eerder en uitgaande van de huidige cijferreeks een record. Voor een vergelijking die verder teruggaat dan 1995 ben je al gauw aangewezen op oude gegevens die alleen per kwartaal zijn geregistreerd. De laatste keer dat er in een kwartaal sprake was van een hogere prijsstijging dan afgelopen maand, was in 1977.

Minder aanbod

In de jaren '70 gingen de huizenprijzen sterk omhoog omdat de overheid het kopen van een woning toen erg probeerde te stimuleren. De huidige gekte op de woningmarkt heeft volgens veel kenners eveneens te maken met de makkelijke financiering. De hypotheekrentes zijn al lange tijd heel erg laag. Daarbij profiteren huizenkopers nog altijd van fiscale voordelen als de hypotheekrenteaftrek.
Wat ook een grote rol speelt is dat het aanbod aan te koop staande huizen flink is geslonken. Daardoor bieden huizenzoekers flink tegen elkaar op en is het voor veel mensen erg lastig om nog een huis te bemachtigen.

Wat vind jij?

Wat vind jij: is er een rol weggelegd voor het kabinet om ervoor te zorgen dat de prijzen weer omlaag gaan, bijvoorbeeld door te zorgen voor meer woningbouw, zodat het aanbod groter wordt?

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.