'Van Morrison is niet de makkelijkste man'

Eindelijk is het Johan Derksen gelukt: Van Morrison komt naar het Holland International Bluesfestival in Grolloo. "Ik was in de jaren '60 fan van Them, de toenmalige band van Van Morrison. Dus dat die man straks achter het café in Grolloo op een weiland komt zingen, is voor mij een droom die uitkomt."
De komst van 'Van the Man' ging alleen niet zonder slag of stoot. Derksen is zo'n drie à vier jaar bezig geweest om de blueslegende te strikken. "Het is niet de makkelijkste artiest", legt hij uit. "Vorig jaar waren we al ver in de onderhandelingen, maar toen eiste hij dat hij voor een zittend publiek wilde spelen." Het bleek te duur voor het Drentse bluesfestival om én vijfduizend stoelen te plaatsen én Van Morrison te betalen.

Waarom is het nu toch gelukt? "We hebben lang onderhandeld en ik heb veel moeten bidden en smeken", vertelt Derksen. "Maar hij ziet ook dat het festival een goede naam heeft. Van Morrison ziet dat ZZ Top, Lynyrd Skynyrd en Gary Clark Jr. er staan. Dus hij begrijpt wel dat dit niet een of ander lullig bluesfestivalletje is. Uiteindelijk heeft hij afgelopen week z'n jawoord gegeven."
Derksen is inmiddels wel gewend aan grote sterren die naar Grolloo komen. Of hij daarvan onder de indruk is? Nee hoor. "Ik ben geen type dat tegen artiesten aanschuurt", zegt hij. "Sommige artiesten zijn heel benaderbaar. Walter Trout vliegt je om de nek als hij je ziet. Maar Ringo Starr wilde hier in Grolloo zelfs niemand een hand geven. Hij kwam in een karavaan van zwarte auto's binnenrijden. Ook Van Morrison is niet zo makkelijk. In een tent spelen vindt hij eigenlijk een beetje vervelend."

'Knokpartij met Van Morrison'

Dat Van Morrison een 'bijzondere' kant heeft, weet Derksen maar al te goed. In 1974 zou 'Van the Man' op een festival voor 30.000 mensen optreden in Hilversum. Inderdaad, zou. Want dat optreden ging niet door. "Ik werkte toen voor het Nieuwsblad van het Noorden", weet Derksen nog. "Ik had een fotograaf bij me die een foto van hem wilde maken. Toen maakte hij stampij."
Derksen vervolgt: "Ik was toen heel brutaal en zei: 'Geef mij dat toestel, dan maak ik die foto wel'. Nou, dat werd een groot incident. Er ontstond een vechtpartij. Het resultaat was dat hij weigerde op te treden, zo boos was hij."
Van Morrison zal zich het verhaal waarschijnlijk niet herinneren, denkt Derksen. "Ik had toen ook nog geen snor. Maar een popfotograaf maakte toen een foto van het incident, die kreeg ook nog een klap. Het is een licht ontvlambare man. Maar het is wel een geweldige artiest. Wij streven naar de wereldtop in Grolloo en daar hoort Van Morrison wel bij."

Lees meer: Johan Derksen haalt Van Morrison naar Grolloo

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.