Koelenweg in Huis ter Heide vanaf maart toch afgesloten

De Koelenweg bij Huis ter Heide
De Koelenweg bij Huis ter Heide © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
De Koelenweg in Huis ter Heide wordt vanaf 4 maart toch afgesloten voor doorgaand verkeer. Reden voor het afsluiten van de weg is dat bewoners de verkeersveiligheid en leefbaarheid als slecht ervaren. De Koelenweg wordt als proef voor één jaar gesloten. Landbouwverkeer, hulpdiensten en bestemmingsverkeer zijn uitgezonderd van de maatregel.
Bewoners en ondernemers van de Koelenweg en Norgervaart en de bewoners van de dorpen Huis ter Heide, Zeijerveld en Zeijerveen mogen wel over de weg. Het college van burgemeester en wethouders nam in mei 2021 het besluit om de Koelenweg af te sluiten voor doorgaand verkeer. Door bezwaren liep de uitvoering van de maatregel enige vertraging op.

Eind maken aan sluipverkeer

Wethouder Alex Wekema hoopt met de het sluiten van de weg een oplossing te hebben gevonden voor de problemen die er al langere tijd zijn met deze weg. "De Koelenweg wordt al jarenlang veel gebruikt door sluipverkeer, maar de weg is absoluut niet geschikt voor zoveel verkeer. Dit heeft gevolgen voor de staat van de weg, maar nog belangrijker voor de verkeersveiligheid en leefbaarheid aan de Koelenweg", aldus de wethouder.
"Bewoners ervaren de verkeersveiligheid en leefbaarheid als slecht. Wij hebben al verschillende oplossingen gezocht voor dit probleem, maar helaas zonder blijvend resultaat. Met de geslotenverklaring hopen wij een einde te maken aan de grote hoeveelheid sluipverkeer en de verkeersveiligheid en leefbaarheid te verbeteren", zegt wethouder Wekema.

Pilot voor één jaar

Gedurende het jaar dat de weg gesloten is vindt een evaluatie plaats om te bezien of de maatregel het beoogde doel van fors minder verkeer heeft bereikt en of daarmee de verkeersveiligheid en leefbaarheid aan de Koelenweg is verbeterd. Aan de hand van de uitkomsten van de evaluatie neemt het college van B&W een besluit over het vervolg van de maatregel.

Handhaving

De sluiting van de Koelenweg wordt aangegeven met verkeersborden. Door middel van camera's wordt de afsluiting gehandhaafd. Om gebruik te mogen maken van de Koelenweg is een ontheffing nodig. Bewoners en ondernemers van de Koelenweg en de Norgervaart OZ kunnen voor drie kentekens een ontheffing aanvragen. Bewoners van Huis ter Heide, Zeijerveld en Zeijerveen kunnen een ontheffing aanvragen voor één kenteken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl