Theaters tot 22.00 uur open, maar hopen op uurtje extra

Tamboer Hoogeveen
Theater De Tamboer gaat weer open © RTV Drenthe
Tot hoe laat mogen de concertzalen, theaters en restaurants open? Dat is nog even onduidelijk, maar dát ze opengaan is vrijwel zeker. Vanavond maakt het kabinet - zoals het nu lijkt - bekend dat de samenleving weer een stukje verder open gaat.
Dat zou betekenen dat de horeca- en cultuursector tot 22.00 uur open mogen. Onder voorwaarden, dat wel. Geplaceerde evenementen mogen ook weer doorgaan, melden bronnen na het Catshuisoverleg. Vandaag maakt het kabinet een formeel besluit bekend.

Extra uurtje?

Hoewel er in de theaterwereld overwegend positief wordt gereageerd op het nieuws, wordt er nog vurig gehoopt dat de tijden verder verruimd worden. "We gaan liever tot 23.00 uur open", zegt Machteld van der Werf, directeur van het Atlas Theater in Emmen. "Maar ik ben al wel blij hoor, we kunnen best het een en ander doen. Tot 20.00 uur had echt niet gekund, maar ik hoop nog wel op dat extra uurtje. Ik ben aan het duimen."
(Tekst gaat verder onder de foto)
ANP-84572462
Het Atlas Theater in Emmen © ANP / Corné Sparidaens

Tien uur is mooi maar te vroeg voor theaters, poppodia en bioscopen

Van der Werfs collega Pieter-Bas Rebers van Theater De Tamboer in Hoogeveen sluit zich daar bij aan. "We zijn blij met elke versoepeling", reageert hij. "Ik kan nu wel gaan roepen dat het veel te vroeg is om tegen 22.00 uur dicht te gaan, maar de werkelijkheid is dat iedere versoepeling beter is dan de huidige situatie. Al is het wel zo dat je een bepaalde planning hebt als je naar het theater gaat." Een voorstelling begint dan rond een uur of kwart over acht, half negen. "En dan is tien uur gewoon te vroeg. Dan wil je niet al thuis zijn. Al blijft het natuurlijk een mooie eerste stap dat we weer mogen."

'Welke voorwaarden?'

De Tamboer bereidt zich naar eigen zeggen voor op ieder scenario. "Het is nu lastig in te schatten, omdat we het vanavond pas zeker weten. Er wordt nog stevig gelobbyd voor een extra uur", aldus Rebers. In Emmen zijn ze vooral benieuwd naar welke voorwaarden gaan gelden. "Dat is voor mij nog een raadsel", stelt Van der Werf. "Moeten we op anderhalve meter van elkaar zitten? Of mogen we een derde van onze capaciteit benutten?" Het open mogen betekent niet dat Rebers morgenavond al de eerste voorstellingen gepland heeft staan. "Het is allemaal nog onzeker, we hebben niets gepland staan. Komend weekend wel."
(Tekst gaat verder onder de video)
Theaters tot 22.00 uur open, maar hopen op uurtje extra
De directeur van theater de Tamboer en het podium in Hoogeveen is wel klaar met de manier hoe we tot nu toe de corona-pandemie hebben aangepakt. "Dicht, gedeeltelijk open, open , weer dicht..." Rebers is net als collega's uit de cultuursector voor een andere aanpak bij een nieuwe opleving van corona of een andere pandemie. De zorg moet meer mogelijkheden krijgen en worden uitgebreid zodat de cultuursector open kan blijven. Als dat dan weer met minder bezoekers is, dan is dat volgens de theaterdirecteur maar zo. Maar wat hem betreft gaan de Tamboer en het Podium niet meer dicht.
(Tekst gaat verder onder de video)
Theaterwereld wil lange termijn maatreglen. Zo veel mogelijk open, zorg aanpassen

Persconferentie

De landelijke Taskforce Cultuursector, die vierhonderd organisaties en makers uit de creatieve en culturele sector vertegenwoordigt, stelt dat er gewerkt moet worden met een capaciteit van 75 procent. In de uitgelekte versoepelingen lijkt het erop dat er maximaal 1.250 mensen een zaal in mogen. Voor evenementen buiten mag de capaciteit maximaal met een derde van de capaciteit worden gevuld. Festivals en andere ongeplaceerde evenementen kunnen nog niet plaatsvinden. Verder pleit de taskforce eveneens voor een verruiming van de openingstijden. Zo zou sluiting om 23.00 uur helpen de pieken in vervoers- en bezoekersstromen te vermijden.
Vanavond geven premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid een persconferentie over de coronamaatregelen. De persconferentie begint om 19.00 uur en is live te volgen bij RTV Drenthe.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl