Wat vind jij: De quarantaineregels moeten voor iedereen soepeler worden

Om te voorkomen dat klassen massaal thuiszitten, adviseert het OMT de quarantaineregels te versoepelen
Om te voorkomen dat klassen massaal thuiszitten, adviseert het OMT de quarantaineregels te versoepelen © ANP/Rob Engelaar
Het Outbreak Management Team adviseert om de quarantaineregels in het onderwijs te versoepelen. Op die manier kan de continuïteit van het onderwijs beter gewaarborgd worden. Maar werkgevers- en ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland vinden dat die regels voor iedereen zouden moeten gelden en dus ook voor volwassenen.
Op dit moment is het zo dat iemand die langer dan een week geleden een boosterprik heeft gehad en geen klachten heeft, niet in quarantaine hoeft na contact met een besmet persoon. Ook mensen die korter dan acht weken geleden positief zijn getest en zijn hersteld, hoeven - mits ze geen coronagerelateerde klachten hebben - niet in quarantaine. Voor alle andere mensen geldt dat ze dus wel in quarantaine moeten.
Voor het onderwijs zou dit versoepeld moeten worden, adviseert het OMT. Kinderen onder de 13 hoeven van het OMT na contact met een besmet persoon niet meer in quarantaine als ze geen klachten hebben. Ook hoeven niet meer hele klassen naar huis als er drie of meer besmettingen zijn, vinden de deskundigen. Zo hoeven hele klassen niet meer thuis te blijven.
"Als iemand in je huishouden positief getest is, maar jij houdt je aan de regels, bent negatief getest én hebt geen klachten, dan moet je naar je werk kunnen", zegt een woordvoerder van VNO-NCW. In diverse sectoren hebben ondernemers last van de huidige quarantaineregels. Onder andere in de maakindustrie is de nood hoog zegt FME, de werkgeversorganisatie van de technologische industrie. Uit een poll kwam naar voren dat driekwart van de bedrijven minder kan produceren als gevolg van de quarantainemaatregelen. Daardoor loopt het ziekteverzuim "hard op", zegt FME, met gevolgen voor de productie.

Wat vind jij?

Wat vind jij: De quarantaine regels moeten voor iedereen soepeler worden.