Borger-Odoorn koopt schilderij van Wobbe Alkema

Het schilderij komt eerst in het gemeentehuis in Exloo te hangen (Rechten: archief RTV Drenthe)
Het schilderij komt eerst in het gemeentehuis in Exloo te hangen (Rechten: archief RTV Drenthe)
Borger-Odoorn gaat een schilderij aankopen van kunstenaar Wobbe Alkema, die in Nieuw-Buinen is geboren. De in 1984 overleden schilder geldt als een belangrijk animator van de moderne kunst.
Wethouder Albert Trip ziet de aankoop als een buitenkans. “Alkema maakte deel uit van kunstenaarsvereniging De Ploeg. Het schilderij dat wij aankopen, is nu nog in het bezit van de familie van Alkema, maar die is bereid het aan ons te verkopen.”
De Ploeg is een groep jonge kunstenaars, die zich in 1918 in Groningen verenigde. Andere bekende leden waren Hendrik Werkman en Jan Altink.
Wobbe Alkema maakte het schilderij met de titel Hemellichamen en sterrenhemel in 1951. De overdracht vindt binnenkort plaats. Het doek komt eerst in de hal van het gemeentehuis in Exloo te hangen. “Maar we willen het uiteindelijk een plaats geven in zijn geboorteplaats Nieuw-Buinen”, aldus wethouder Trip.
De gemeente betaalt 4500 euro voor het schilderij.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.