FNV wil landelijk onderzoek naar chroom-6

Op het NAVO-depot in Coevorden is, net als hier in Bussum, chroom-6 gebruikt (Rechten: ANP/Marcel van Hoorn)
Op het NAVO-depot in Coevorden is, net als hier in Bussum, chroom-6 gebruikt (Rechten: ANP/Marcel van Hoorn)
Vakbond FNV wil dat er een landelijk onderzoek komt naar het gebruik van chroom-6 in werkplaatsen in pakweg de afgelopen twintig jaar. De bond vermoedt dat er veel meer mensen blootgesteld zijn aan het gevaarlijke antiroestmiddel dan tot nu toe bekend is. De bond wil dat zo'n studie wordt uitgevoerd onder regie van de overheid.
Eerder werd al bekend dat medewerkers van de NAVO-depots in Coevorden en Ter Apel jarenlang verf gebruikten met daarin het kankerverwekkende chroom-6. Ook gebruikte Defensie
met chroom-6. In augustus liet het RIVM weten dat er ook onderzoek wordt gedaan naar gedetineerden en medewerkers van gevangenissen die mogelijk werden blootgesteld aan de stof.

'Meer dan een paar duizend'

Volgens de bond is het lastig om na te gaan hoeveel mensen er in de afgelopen jaren zijn blootgesteld aan chroom-6. "Maar je kunt op je vingers natellen dat het er veel zijn. We spreken hier niet over honderden mensen, of een paar duizend. Maar over veel meer", zegt Wim van Veelen, beleidsadviseur bij FNV. Volgens hem is het spul heel veel gebruikt, op allerlei materieel dat roestbestendig moest zijn. "Vliegtuigen, vaartuigen, noem maar op."

Lees meer: Giftig Chroom-6 bij meerdere overheidsdiensten ontdekt

De bond pleit voor het opzetten van een zogeheten claimbeoordelingsinstituut. De bedoeling is dat mensen die denken ziek te zijn geworden door blootstelling aan chroom-6 zich daar kunnen melden, zodat er naar hun zaak gekeken kan worden. Als experts hebben aangetoond dat een ziekte arbeidsgerelateerd is, moet een werknemer aanspraak kunnen maken op de verzekering van de werkgever. "Die moet dan de schade uitkeren", aldus Van Veelen. Met zo'n procedure voorkom je volgens hem 'een lange juridische lijdensweg voor slachtoffers'.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.