RTV Drenthe zendt persconferentie over versoepelingen live uit

ANP-4427633379
Premier Rutte en minister Kuipers geven vanavond weer een persconferentie © ANP / Sem van der Wal
Premier Mark Rutte en coronaminister Ernst Kuipers kondigen vanavond in een persconferentie versoepelingen van de coronamaatregelen aan. De culturele sector mag onder voorwaarden weer open, net als restaurants en cafés. Ook mogen evenementen onder strenge voorwaarden weer worden gehouden.
Vandaag wordt het besluit hierover pas officieel genomen, maar Rutte kondigde vorige week al aan optimistisch te zijn over de ruimte om regels los te laten.

Live te volgen bij RTV Drenthe

De persconferentie van Rutte en Kuipers begint vanavond om 19.00 uur en is live te volgen bij RTV Drenthe. Je kunt de uitzending volgen op TV Drenthe en op Radio Drenthe, maar ook via onze website en op Facebook.

20.00, 22.00 of toch 23.00 uur?

Voor het eerst werd ook het advies van het Outbreak Management Team (OMT) openbaar gemaakt. Daaruit bleek dat het OMT had geadviseerd om zaken slechts toe te laten tot 20.00 uur open te blijven, maar het kabinet lijkt te kiezen voor een sluitingstijd van 22.00 uur. Het OMT adviseert ook om publiek toe te staan bij sportwedstrijden.
Daarnaast zeggen de experts in het adviesteam dat kinderen tot en met 12 jaar niet meer in quarantaine hoeven als zij geen klachten hebben. Zij krijgen wel het advies dagelijks een zelftest te doen als zij in contact zijn geweest met iemand die het virus onder de leden had. Als dit niet mogelijk is, kan de GGD of een arts toch adviseren in quarantaine te gaan.

Werkgevers bezorgd

De regels rond quarantaine staan in de belangstelling, omdat het aantal besmettingen snel oploopt. Als te veel mensen thuis moeten blijven door een besmetting of nauw contact met iemand die is besmet, dreigen sectoren in problemen te komen. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vragen om een verruiming van de regels voor werkenden, en waarschuwen dat straks "half Nederland op de bank zit zonder klachten".
Het hoge aantal besmettingen leidt ook tot problemen in de teststraat. De GGD'en kunnen niet meer mensen testen dan nu gebeurt, liet de overkoepelende organisatie maandag weten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl