Na maanden stilte speelt het carillon in Assen weer

Carillon Assen
Het carillon in Assen staat al jaren bovenop het gemeentehuis © RTV Drenthe/Esmée Söllner
Na maanden stilte klonken vanochtend eindelijk de klokken weer van de stadscarillon in Assen. Door lange leveringstijden van enkele onderdelen duurde het maanden voordat het carillon gerepareerd was.
De 43 klokken in het stadscarillon lagen al sinds de zomer werkloos te wachten. Het probleem zat in de computer die elk half uur 'vrolijke muziekjes' afspeelt. De onderdelen die vervangen moesten worden, bleken moeilijk leverbaar. De chips moesten uit China komen en daar hebben ze last van productieproblemen als gevolg van corona.

'Vertrouwd geluid'

Wethouder Bob Bergsma (D66) is blij dat het carillon weer speelt. "Het is een vertrouwd geluid voor Assenaren. Blij dat juist met de heropening van de opening cultuur en horeca, het carillon ook weer speelt." Vanuit de inwoners van Assen kwamen verschillende reacties op de kapotte carillon. Sommigen waren blij met de stilte, anderen miste het geluid. Volgens Bergsma is het nostalgie en zijn de meeste inwoners blij dat het geluid terugkeert.
Eigenlijk had het carillon vorig jaar oktober alweer moeten spelen, maar door de pandemie liep het anders. De gemeente moest wel een aardige duit in het zakje doen voor de reparatie. De onderdelen vervangen kostte ruim 25.000 euro.

Computergestuurde stadscarillon

Assen is in 2013 overgestapt op een computergestuurde automaat voor het stadscarillon. Daarvoor was er nog stadsbeiaardier, maar die is ondanks protesten wegbezuinigd. De beiaardier kostte de gemeente jaarlijks 18.000 euro en vanwege miljoenentekorten ging het mes door de financiën. Acties voor terugkeer van een beiaardier en een meer representatieve plek voor het stadscarillon liepen uiteindelijk op niets uit.
Luister hieronder naar de klanken van het stadscarillon:
Stadscarillon in Assen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl