Fors meer landbouwkentekens aangevraagd in laatste maanden 2021

ANP-69650422
Er zijn op het laatste moment nog veel trekkers geregistreerd © ANP/Rob Voss
Er zijn fors meer kentekens aangevraagd voor landbouwmaterieel dan verwacht, meldt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Sinds begin dit jaar moeten de voertuigen een kenteken hebben om de weg op te mogen. De RDW spreekt van een "enorme eindsprint". Afgelopen jaar werd op de valreep nog voor bijna 750.000 land- en bosbouwtrekkers, rijdende werktuigen en getrokken materieel een kenteken aangevraagd. Dat waren er 200.000 meer dan verwacht.
Drenthe telt nu ruim 49.000 geregistreerde voertuigen. Begin november waren dat er nog 29.000. "In een kleine twee maanden tijd zijn er dus nog eens 20.000 registraties aangevraagd", stelt de RDW. "Met 49.000 voertuigen staat Drenthe op de vierde plaats, na de grote en agrarische provincies Gelderland (116.000), Noord-Brabant (94.000) en Overijssel (56.000)." Ook in Drenthe is het aantal met 131 procent hoger dan verwacht.

RDW riep op niet tot laatste moment te wachten

De RDW had eigenaren van landbouwvoertuigen opgeroepen niet tot het laatst te wachten om een kenteken aan te vragen en ging in september vorig jaar nog uit van het op kenteken zetten van zo'n 550.000 tractoren, aanhangwagens en getrokken machines en zogeheten motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS).
In de laatste drie maanden van 2021 kwam meer dan de helft van de aanvragen binnen. Voor trekkers werden de meeste registraties aangevraagd, gevolgd door getrokken materieel en rijdende werktuigen. Volgens de RDW stonden in schuren en loodsen nog veel voertuigen "waarmee de eigenaren mogelijk toch nog op de weg komen". Eigenaren hebben daarom het zekere voor het onzekere genomen en toch een kenteken aangevraagd. Ook kwamen veel aanvragen binnen voor zelfgebouwde landbouwaanhangwagens.

Meeste aanvragen behandeld

Het gros van de aanvragen is inmiddels behandeld. Vanwege de hausse moeten nog ruim 95.000 aanvragen de komende maanden behandeld worden, aldus de dienst. Sinds 1 januari geldt een verzekeringsplicht op het kenteken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl