Kabinet versoepelt: 'We doen iets heel spannends'

Coronapersconferentie
Het kabinet neemt naar eigen zeggen een risico, maar versoepelt desondanks de coronaregels © ANP/SEM VAN DER WAL
Het kabinet versoepelt de coronaregels voor onder meer de horeca, cultuur-, en evenementensector. Dat maakten premier Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers bekend tijdens de persconferentie. Volgens Rutte wordt een risico genomen. "We doen vandaag iets heel spannends. Het is aan ons allemaal om te zorgen dat we niet opnieuw op de rem hoeven te trappen."
De versoepelingen gaan vanaf morgen in. Horecagelegenheden mogen dan tot 22.00 uur de deuren openen. Dat geldt ook voor de cultuursector, zoals theaters en bioscopen. Een vaste zitplaats is verplicht.
Evenementen zijn weer toegestaan, maar met een maximum van 1250 bezoekers. Voor buiten geldt één derde van de capaciteit die benut mag worden. Bij wedstrijden in stadions kan het dus gaan om meer dan 1250 bezoekers. Doorstroomlocaties, zoals dierentuinen, musea en pretparken kunnen ook weer open. Er geldt wel een maximum van een bezoeker per vijf vierkante meter, net zoals dat bij winkels al het geval is.

Coronapas verplicht

Deze versoepelingen zijn wel onder voorwaarden, want het tonen van een coronatoegangsbewijs is verplicht. Met zo'n bewijs moet je kunnen aantonen dat je bent gevaccineerd, hersteld of recent een negatieve test hebt afgelegd. Iedereen vanaf 13 jaar en ouder moet dit bewijs tonen.
De quarantaineregels veranderen, want thuisblijven na contact met een besmet persoon is niet altijd meer de norm. Kinderen die naar de kinderopvang, de basisschool of het middelbaar onderwijs gaan, hoeven niet meer in quarantaine als zij klachtenvrij zijn. Dat geldt ook voor scholieren op het mbo en studenten op het hbo. Ook voor mensen die langer dan een week zijn 'geboosterd', hoeven niet meer in quarantaine als zij geen klachten hebben.

Spanningen in samenleving

Rutte benadrukt dat het kabinet nu de "bewust de grenzen van het mogelijke opzoekt". Dit doet het kabinet omdat "achter alle begrijpelijke noodkreten en acties zulke grote problemen en spanningen zitten", zegt hij. Dat het kabinet ook meer toelaat dan het Outbreak Management Team, ligt eraan dat de regels op die manier begrijpelijker en overzichtelijker zijn, legt Rutte uit.
Het kabinet ziet dus vooral de noodzaak om te versoepelen, omdat mensen niet nog langer met strenge regels en dichte sectoren kunnen leven. "Langer beperken beschadigt gezondheid en samenleving", zei Kuipers. Het volgen van de basisregels is volgens hem juist nu van belang. "Ze werken nog steeds het beste om niet besmet te raken en te voorkomen dat we anderen niet besmetten."
Over drie weken is er een nieuwe weegmoment waar het kabinet. "Dan wordt bekeken hoe de zaak er voorstaat", zei Rutte. Het kabinet hoopt niet op de rem te hoeven trappen, maar dat wordt niet uitgesloten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl