Raad van State oordeelt over gaswinningsplan Westerveld

gaswinningsveld vries
Het veld Vries ten noorden van Assen is onderdeel van het winningsplan Westerveld © RTV Drenthe/Petra Wijnsema
De Raad van State maakt vandaag bekend of het herziene gaswinningsplan Westerveld van de regering, voor het winnen van gas uit elf kleine velden ten noorden van Assen, voldoende onderbouwd is. In een tussenuitspraak in 2020 bleek dit niet het geval, daarop werd het plan aangepast.
De raad zei toen dat de minister onder meer niet goed had onderbouwd waarom een aantal voorschriften beperkt waren tot twee gasvelden en die niet golden voor alle velden.

Vrees voor aardbevingen en schade

In het plan staat dat in elf gasvelden in de provincies in Noord-Drenthe, Groningen en Friesland naar gas kan worden geboord door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). De RvS had negen beroepschriften binnengekregen, onder meer van omwonenden en gemeentebesturen. Die zijn bang voor aardbevingen en schade aan huizen.
Andere bezwaren tegen gaswinning zijn dat de gevolgen ervan worden onderschat en dat de noodzaak voor het winnen van dit gas niet goed genoeg is onderbouwd. Ook zou het negatieve gevolgen hebben voor natuur en milieu.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl